Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Regeringen lämnade idag en proposition till riksdagen om att ändra miljölagstiftningen för att tillåta Cementas kalkbrytning, trots att domstolsväsendet menar att företaget inte undersökt miljöriskerna tillräckligt. Så sent som förra veckan meddelade dessutom lagrådet att en undantagslag för Cementa strider mot Sveriges grundlag.

  Lagrådet, som har till uppgift att bedöma föreslagna lagar, meddelande nyligen att regeringens förslag om att luckra upp miljölagstiftningen strider mot grundlagen och ”skadar tilltron det svenska rättssystemet”. Trots det väljer regeringen, med stor uppbackning från andra partier, att gå vidare med ändringen. Förslaget ser ut att få en bred majoritet i riksdagen.

  Det skulle bli en mycket allvarlig situation om vi fick ett driftstopp i höst av Cementas kalkstensbrott i Slite, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff.

  Cementas ansökan om att fortsätta och utöka sin kalkbrytning i Slite fick avslag i Mark- och miljööverdomstolen. Anledningen är att företagets miljökonsekvensbedömning innehöll sådana väsentliga brister att domstolen inte kunde bedöma verksamhetens miljöpåverkan. Särskilt stor är risken för Gotlands känsliga grundvatten.

  Efter en kritiserad snabbutredning började regeringen förbereda en tillfällig lagändring för att förlänga Cementas tillstånd med åtta månader. Det är första gången i Sveriges historia som miljölagstiftningen ändras för att skydda ett enskilt företag.


  Läs mer om fallet:
  Cementa tappar tillstånd – grundvattnet hotas
  Regeringen förlänger Cementas tillstånd efter vinklad snabbutredning

  Lagrådet säger nej till regeringens Cementa-undantag

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!