Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  SD kritiska mot cykelplan – oroar sig för miljöskadlig utandningsluft

  Sverigedemokraterna i Huddinge riktar kritik mot ny cykelplan, där motiveringen bland annat är att ”fysisk aktivitet producerar mer koldioxid genom utandningsluften”. 
  I en motion om Huddinges nya cykelplan ifrågasätter Sverigedemokraterna om inte cyklandet bidrar till mer koldioxid – genom luften som cyklisten andas ut, rapporterar Inte rasist men.

  l denna cykelplan så bestämmer kommunens politiker hur stor andel av kommuninvånarnas resor som bör ske med cykel genom s.k. effektmål. SD finner det givetvis bra att man försöker få invånarna att bli mer fysiskt aktiva samtidigt som cyklande är ett billigt sätt att resa. Hur pass miljövänligt det är låter jag andra bedöma men man kan inte helt bortse från det faktum att fysisk aktivitet producerar mer koldioxid genom utandningsluften, som ju är en s.k. växthusgas.

  Först och främst, i frågan om utandningsluft påverkar klimatet så är svaret nej*.
  Men det nästan mest anmärkningsvärda kommer längre ner i protokollet, där det framgår att SD:s motstånd mot cykelplanen främst gäller kostnaderna, och att man istället kan prioritera andra miljöåtgärder.
  Då Sverigedemokraterna gjort sig välkända för att bland annat vilja skära ner i miljöbudgetar, minska klimatforskningsanslag, och låta klimatförnekare styra politiken är vi förvånande att de uttrycker sig i termer som syftar till att minska koldioxidutsläppen.
  Hoppas SD Huddinge kan få med sig resten av partiet på den lite mindre klimatskeptiska banan. Och att de nästa gång frågar sig om inte utandningsluft från cykling ändå släpper ut lite mindre koldioxid än, tja, bilar och bussar.
  Vill du läsa protokollanteckningarna i sin helhet finns de att hitta här.


  * Kortat från wikipedia om kolcykeln:
  Kol lämnar atmosfären genom

  1. Växternas fotosyntes då koldioxiden omvandlas till kolhydrater och syre.

  Kol återförs till atmosfären genom

  1. djur och människors andning, en exoterm reaktion där glukos och andra organiska molekyler bryts ned till koldioxid och vatten.

  Det finns dock djur som omvandlar koldioxid till metan och då kan påverka klimatet genom utandning, men människan är inte en av dem.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!