Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Svenskt miljardföretag handlar illegal palmolja

  Granskning av Expressen visar att svenska AAK köper olja från illegala odlingar i Indonesien.

  Palmolja finns i cirka hälften av alla livsmedelsprodukter som går att hitta i en vanlig livsmedelsbutik och används i allt från schampo till choklad. En stor mängd används även i biodiesel som vi tankar våra bilar med.

  Trots miljömärkningar och garantier om att oljan ska vara ansvarsfullt producerad visar det sig att majoriteten av den palmolja som produceras i världen varken är ansvarsfull eller hållbar, då stora mängder regnskog skövlas för att göra utrymme för palmoljeodlingar, framför allt i Malaysia och Indonesien.

  Enligt Global Forest Watch ska omkring 25 miljoner hektar av Indonesiens skogsmarker ha huggits ner mellan 2001 och 2018. Det är ett enormt hot mot den biologiska mångfalden och planetens överlevnad på lång sikt.

  De flesta stora oljeföretagen har tagit avstånd från palmolja som kommer från skövlad regnskog, däribland svenska mångmiljardföretaget AAK (tidigare AarhusKarlshamn AB). Men enligt Expressens granskning och flera miljörapporter visar det sig att företaget använder palmfrukt som kommer från nedbrända naturreservat.

  Bristande kontroller och en lång leverantörskedja gör det svårt att spåra oljans ursprung, vilket har lett till att palmoljan AAK köper kommer delvis från illegalt skövlade råvaror.

  Efter Expressens reportage publicerats dök AAK:s aktie avsevärt i värde. Som svar till reportaget skrev AAK på sin hemsida att de inte köper in palmolja direkt från högriskområdet i Indonesiens regnskog, utan köper in olja via mellanhänder.

  Bolagets VD Johan Westman säger i en intervju med Dagens Industri (Di) att han känt till uppgifterna om illegal skövling av regnskogen. Han tillägger att företaget under lång tid arbetat för att förhindra avskogning i leveranskedjan, men att det aldrig går att garantera att enskilda aktörer inte bryter mot överenskommelserna.

  När Di frågar Westman om hur reportaget har påverkat bolagets hantering av oljeinköp, svarar Westman att deras strategi, processer och långsiktiga hållbarhetsarbete står fast, men att de alltid välkomnar ny information som kan vara till hjälp.

  I ett svar till Expressen säger AAK att de tar anklagelserna på största allvar. De fortsätter:

  ”Om undermåliga arbetssätt och/eller illegalt producerad palmfrukt identifieras och bekräftas vidtar vi korrigerande åtgärder alternativt avslutar samarbetet med berörda parter.”

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!