Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Tröttsamt gnabb om uranbrytning

  Under den senaste tiden har Centerpartiet kritiserat Miljöpartiet hårt för att de inte röstat för Centerpartiets motion om att förbjuda uranbrytning i Sverige. Förra mandatperioden hände exakt samma sak – men med ombytta roller.

  Kritiken kommer bland annat från Centerpartiets näringspolitiske talesperson Helena Lindahl som igår skrev en debattartikel i Aftonbladet. Där står det bland annat:

  I dag tar Miljöpartiet sitt miljösvek till nya nivåer. Tidigare har man haft en högtravande retorik om Vattenfalls kolkraft och målat upp ambitiösa visioner som inte alls följts upp med någon som helst handling. Nu kommer partiet att rösta nej till att utreda ett förbud mot uranbrytning. De har tidigare varit mycket tydliga med sitt motstånd i uranfrågan – vilket man nu helt tar avstånd från.

  Miljöpartiet har däremot inte tagit avstånd från sitt motstånd i uranfrågan, utan säger att de just nu reder ut detaljerna i regeringen. Regeringen säger sig också vara överrens om att det inte ska brytas uran i Sverige. Centerpartiets kritik kan kännas rimlig, men problemet är att Centerpartiet gjorde exakt samma sak under förra mandatperioden – flera gånger.

  Såhär lät det när Lorentz Tovatt intervjuade Annie Lööf i Almedalen 2012.

   ”Sitter man i regering så driver man sin politik genom förhandlingar i regeringen, och inte genom att rösta på oppositionens motioner”

  Och under den tiden blev också Centerpartiet kritiserade av Miljöpartiet. Då sa Miljöpartiets Lise Nordin i Ekot:

  – Jag ser att Centerpartiet väljer makten framför miljön. Här har man chansen att avgöra så att alla de hotade bygderna i Sverige kan få ett stopp på den här frågan. Men när det väl gäller i Riksdagen så står man inte upp för den politik som man säger sig driva.

  Sveriges Radio får hon nu svara på kritiken mot att MP nu gör samma sak:

  – Skillnaden nu från förra mandatperioden är att alliansregeringen inte ville stoppa uranbrytning. Fredrik Reinfeldt sa till och med att han var öppen för att det kunde tillåtas. Men den här regeringen har redan en tydlig åsikt i frågan. Det vore därför att slå in öppna dörrar att rösta för Centerpartiets motion, säger Lise Nordin.

  Till Supermiljöbloggen säger hon:

  – Regeringen har gjort mer i frågan om uranbrytning på ett halvår än Centerpartiet gjorde i regeringsställning på åtta år. Det står redan i regeringens överenskommelse att Sverige inte ska öppna upp för brytning av uran. Åsa Romson har gett besked att regeringskansliet nu arbetar med nästa steg i hur den inriktningen ska bli verklighet.

  Så regeringen är överrens om att vi inte ska bryta uran i Sverige, men har inte kommit fram till exakt hur. Därför röstar de inte på Centerpartiets motion, som sedan blåser upp saken. Det här ser inte ut att vara en stor fråga och Centerpartiet skulle gärna kunna vara lite mer ödmjuka med tanke på hur situationen såg ut när de var i regeringsställning.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra