Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Vi måste prata om kostnader för klimatförändringar – inte priset på bensin, SVT

  SVT kom med en helkul grej under gårdagens ekonomidebatt. Alla ekonomipolitiska talespersoner fick gissa vad dagens 95-oktaniga bensinpris kostade, för att sedan meddela vad deras parti tyckte att priset skulle ligga på 2018.
  Finansminister Anders Borg var skeptisk.

  Jag tänker inte höja några bensinskatter, så det får vara samma pris om fyra år. Det är väl det som är skiljelinjen. Somliga ska lägga på en krona på bensinen och vi andra tycker att den kan vara som det är, det är nog för oss som bor i glesbygden.

  Han tror nämligen inte att skatter på transporter är rätt sätt att få ner koldioxidutsläppen för ”oss i glesbygden”. Borg är förresten känd för att spara 45 minuter genom att tvinga regeringsplanet att mellanlanda närmre hans hem istället för att ta bilen, till en kostnad på 10 000 kronor och 822 kg växthusgasutsläpp per gång.
  Vänsterpartiet tyckte inte heller att bensinpriset skulle höjas, utan ville satsa på mindre bilåkande i städerna. Bara Miljöpartiet var för en höjning på 70 öre per liter, vilket enligt Per Bolund innebär 50-100 kronor i månaden för en normalbilist. De siffrorna verkar stämma, 2011 kördes en svensk bil i genomsnitt 1218 mil, vilket med en ökning på 70 öre per liter skulle innebära nästan 470 kronor extra per år eller 40 kronor i månaden om du har en bil som förbrukar 0,55 liter per mil (genomsnittsutsläpp för nya bilar).
  Oavsett vad är det varken Borg, Bolund eller något annat parti som får dumhetskröningen i just det här fallet. Den får SVT och moderatorerna. Vi står inför globala stormar, resurskonflikter och miljontals framtida flyktingar. Men SVT triggar våra politiker att tjafsa om huruvida vi eventuellt får betala en femhundring extra per år för att köra en fossildriven bil. Vi står alltså inte och pratar om vad stormarna ”bör kosta” i framtiden, eller hur vi ska hjälpa de kommande klimatflyktingarna. Tyvärr inte heller hur vi ska förhindra att de ska bli klimatflyktingar. Inte ens står vi och debatterar vettiga alternativ till det scenariot och pressar politikerna att överglänsa varandra med teknik- och samhällslösningar.
  Valet 2014 ska ur ekonomi- och miljöpolitisk ursprungspunkt tydligen handla om några tior extra i månadsutgifter. Mindre än de flesta cigarettpaket. Starkt jobbat, SVT.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!