Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Volvo – en miljöbov som håller få klimatlöften

  En analys från Internationella Energimyndigheten IEA visar att SUV:ar är den näst största källan till den globala ökningen av koldioxidutsläpp sedan 2010, efter kraftsektorn. Trots att de själva hävdar att miljö är ett av företagets kärnvärden är trenden något som svenskgrundade bilföretaget Volvo bidragit starkt med. Samtidigt verkar det också stå lågt i kurs för företaget att hålla sina miljölöften.

  I en granskning har SVT Nyheter Väst sett att Volvo har tredubblat försäljningen av SUV:ar mellan 2009 och 2018. Under perioden har SUV-försäljningens andel gått från 25 procent till dagens 63 procent, för att i år slå nytt försäljningsrekord.

  Globalt har den ökade SUV-försäljningen bidragit mer till de senaste årens utsläppsökningar än flyget och den tunga industrin.

  – Jag tycker det är djupt olyckligt. Vi måste minska påverkan på klimatet på alla områden och biltransporter är en av de viktigare, säger Axel Wenblad, styrelseordförande för Världsnaturfonden WWF och tidigare miljöchef på Volvo mellan 1990 och 1994.

  En ekonomisk linje

  Volvo svarar själva att kundernas efterfrågan ligger bakom företagets SUV-fokus. Enligt bland annat en artikel från 2017 är det ekonomisk vinst som legat bakom beslutet, då företagen kan ta mer betalt för större bilar än mindre. Konstigt nog lovade de samma år att alla nya modeller under 2019 skulle vara el- eller hybridbilar, något som alltså inte blev fallet.

  Den miljömässiga kostnaden för Volvos ekonomiska inriktning är tydlig. Då en SUV i genomsnitt förbrukar 25 procent mer energi än en medelstor bil ökade Volvobilarnas utsläpp med 8 gram/km bara under förra året. Det är enligt miljöorganisationen ICCT den största ökningen av alla biltillverkare.

  Kanske är det därför inte konstigt att bilföretaget bara skrapade ihop 1 av 5 stjärnor i hållbarhetsklassningen Green NCAP i början av året, eller att de placerade sig bland de värsta miljöbovarna av 20 biltillverkare i en rapport från Jato.

  Volvo lyfter dock sin ambition att hälften av försäljningen till 2025 ska bestå av rena elbilar. De har också sagt att de till 2040 ska vara klimatneutrala, och att bilarna ska effektiviseras med 40 procent till 2025.

  Frågan är hur tungt visionerna väger när tidigare löften verkar ha hamnat i sopkorgen innan de ens nått arbetsrummet.

  Fler brutna löften

  För löftet om miljömodeller är inte det enda de brutit. 2014 lovade de att minska sina utsläpp med 40 procent de kommande fem åren, vilket enligt en analys av Aktuell Hållbarhet skulle inneburit att utsläppen från Volvos bilar fram till idag skulle behövt minska med nästan 30 procent.

  Trots löftena visar alltså de olika granskningarna att företagets utveckling gått åt helt motsatt håll, och att utsläppen från företagets fordon ökar.

  Volvo har dessutom gjort sig kända för att motsätta sig klimatmål, vilket är förvånansvärt om det ligger sanning bakom de egna klimatambitionerna. 2012 lobbade de emot skärpta utsläppskrav inom EU, och nyligen skapade de rubriker när de ställde sig på Donald Trumps sida kring utsläppsregler i USA.

  I ett remissvar var de också förra året emot höjda klimatambitioner i Sverige, då de enligt egen utsago skulle hota företagets produktion. Detta trots att det svenska förslaget var mindre ambitiöst än Volvos egna klimatmål.

  Frågan är hur länge Volvo ska kunna komma undan med sina tomma löften, och hur länge vi ska spendera dyra pengar på deras törstiga SUV:ar. Slutsatsen för alla bilister och medborgare är iallafall att ta företagets klimatlöften med en rejäl nypa salt, och att inte tro att Volvo går i framkant för omställningen.

  Det är ju däremot upp till bevis, Volvo. Ingen kommer bli gladare än SMB om ni faktiskt visar er göra en omvändning till 2025. Tills dess lovar vi att ha bättre koll på hur ni håller era löften.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.