Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Kommentar

    Viss svensk fisk är full av miljögifter – varför informeras vi inte?

    Visste du att delar av svenskt fiskbeståndet innehåller så mycket miljögifter att kvinnor som i framtiden vill bli gravida max bör äta fisken vid två till tre tillfällen per ÅR? Att fisken är förbjuden att säljas som livsmedel i EU, men att Sverige fått dispens att sälja den?

    Det här är en av Livsmedelsverkets rekommendationer som har gått många förbi.

    KOMMENTAR: För ett tag sedan var jag bjuden på middag, strömming och potatismos. Otroligt gott, men det fanns en elefant i rummet: fisken är ju giftig. Samtalet blev tragikomiskt när vi unga kvinnor runt bordet insåg att vi nu ätit hälften av årets ranson av strömming på bara en middag. Samtidigt fanns där någon sorts ångest ifall man påverkat utvecklingen hos en framtida bebis.

    ”Kan det verkligen vara så illa? Kan vi bara äta det här två till tre gånger per år?”, undrade någon. Det är faktiskt så här de flesta jag pratat med reagerar när detta kommer på tal. Så jag tänkte det var dags att skriva om det.

    Livsmedelsverket rekommenderar nämligen att barn, unga, gravida, eller den som vill bli gravid i framtiden max bör äta vildfångad lax och öring från Vänern, Vättern, Bottenviken, Östersjön och svenska älvar två till tre gånger om året. Det samma gäller strömming/sill från Östersjön och Bottenviken, vildfångad röding från Vättern och vildfångad sik från Vänern och Vättern.

    Nu är det dock inte meningen att det här ska skapa en oro för hälsan hos framtida bebisar. Du som läser det här överskrider troligtvis inte Livsmedelsverkets rekommendationer – det mesta av fisken som säljs kommer från Atlanten, Stilla Havet eller är odlad.

    Miljögifter som PCB och Dioxiner i fisk

    Varför har delar av det svenska fiskbeståndet blivit så giftigt? Jo, för att den innehåller miljögifter som bland annat dioxiner och PCB. Miljögifterna släpptes ut i stora mängder från industrin fram till och med 1980-talet, och finns fortfarande kvar i naturen.

    Enligt Livsmedelsverket är de här miljögifterna allra farligast att få i sig fosterstadiet och tiden som nyfödd. I vuxen ålder kan ämnena leda till sämre spermakvalitet, problem med sköldkörteln och tandemalj. Ämnena misstänks också påverka hjärnans utveckling, öka risken för cancer och påverka immunförsvaret. Miljögifterna riskerar att stanna kvar i kroppen i hela livet, men vid graviditet kan de föras över till foster via moderkakan och bröstmjölken.

    Politikerna gick emot Livsmedelsverket

    Jag tror att vi har svårt att ta in att vi har miljögifter i vår fisk för att det inte stämmer överens med vår Sverigebild.

    Om man tänker sig Sverige, naturlandet: en ljus junikväll vid den oändligt stora Vänern. Bara skog och sjö. Någon lyckas dra upp en lax – då ska den ju inte vara så full med gifter att den är farlig att äta?

    Om man tänker sig Sverige, trygga myndighetslandet: Livsmedelsverket gjorde 2010 bedömningen att det bästa för folkhälsan i Sverige skulle vara om EU:s gränsvärde för dioxin i fisk även gällde här. Då ska vi väl inte våra politiker bestämma det motsatta?

    Sverige fick dispens att sälja fisk som låg över EUs tillåtna halter 2001. lovade politikerna samtidigt att befolkningen skulle informeras om kostråden. Det här var över två decennier sedan, hur kan informationen från Livsmedelsverket ändå inte ha nått ut?

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.