Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Krönika

  Våra fossilpengar bekostar kriget i Ukraina

  Kriget i Ukraina tydliggör fossilsamhällets risker. Västvärlden – såväl samhällen som individer – bör genast sluta köpa olja, gas och andra fossila råprodukter från odemokratiska länder. Allt annat är direkt omoraliskt.

  Ett krig har utbrutit i vårt närområde. Människor dör, friheter och rättigheter skjuts i sank. Det som just nu bekostar detta smutsiga krig är pengar från fossila energikällor. Ryssland var 2020 världens tredje största oljeproducent och den näst största naturgasproducenten.

  Men inte ens när ryssarna börjar kriga kan vi i väst tänka oss att täppa igen fossilkranen. Genom import av olja och gas är det till stor del vi svenskar, andra européer och amerikaner som bekostar Rysslands anfall mot Ukraina, och därmed indirekt även dödandet av ukrainska invånare.

  Under dygnet efter att Vladimir Putin undertecknat erkännandet av de två utbrytande ukrainska territorierna, köpte EU, Storbritannien och USA sammanlagt 3,5 miljoner fat rysk olja, fossilgas och andra råvaror till ett värde av motsvarande sju miljarder kronor, skriver DN.

  Det är helt oförsvarligt att vi fortsätter göda en krigsmakt med fossila blodspengar. Våra makthavare måste nu strypa odemokratiska länders möjlighet att bekosta krig och andra vidrigheter genom fossila energikällor.

  Givetvis är vi nu många svenskar som reagerar och demonstrerar mot Rysslands krig i Ukraina. Men var finns reaktionerna varje gång vi väljer att köra en bil med ett bränsle som bekostar just det krig som nu uppstått? Var finns reaktionerna när våra europeiska hus värms upp av energi från landet som skickar sina soldater att döda våra medmänniskor och förstöra ett grannland? 

  Vi är alla del av krigsföringen varje gång vi accepterar att nyttja fossila bränslen. Vi är alla del av att ett krig när vi väljer att konsumera och leva på ett sätt som inte bara dödar oskyldiga ukrainare, utan även framtida generationer och hela den natur som gör vårt liv på planeten möjligt. 

  Jag kommer att stötta Ukraina genom manifestationer på gator och i sociala medier. Jag kommer att ekonomiskt stödja organisationer som på olika sätt har möjlighet att hjälpa Ukraina i detta svåra läge. Men jag kommer också göra allt i min makt för att samhället ska sluta använda fossila bränslen.

  Skippa bilturen. Köp förnybar el. Ställ krav på makthavare. Bojkotta företag som handlar fossila råprodukter från Ryssland eller andra odemokratiska länder. Det är vårt ansvar som konsumenter, medmänniskor och del av ekosystemet som ger oss liv.


  Det här är en krönika. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Fler krönikor och ledare från Supermiljöbloggens skribenter hittar du på SMB Opinion.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!