Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Albin hungerstrejkar utanför riksdagen

  Foto: Albin Björk

  I samband med riksdagens öppnande på tisdagen startade 27-årige läkarstudenten och Extinction Rebellion-aktivisten Albin Björk en hungerstrejk i protest mot att politikerna inte agerar mot klimatkrisen.

  – Jag har pausat studierna för att fokusera på klimatet. Klimatläget är så pass allvarligt att jag gör större nytta och kan rädda fler liv genom att hungerstrejka än genom att fortsätta mina läkarstudier. Regeringens passivitet till klimatkrisen hotar både människors hälsa och säkerhet, säger Albin.

  Hans krav är att få träffa Stefan Löfven för att diskutera de krav Extinction Rebellion ställer till de politiska ledarna. Kraven handlar bland annat om att utlysa klimatnödläge i Sverige och minska landets utsläpp till netto-noll redan 2025.

  – Planen är att jag ska sitta här så länge som möjligt, helt utan att äta. När jag inte orkar längre kommer jag avbryta och en annan aktivist ta vid hungerstrejken. På så sätt kommer vi ha en ständig närvaro vid riksdagshuset för att fortsätta skapa uppmärksamhet för frågan.

  Albin berättar att responsen på strejken från förbipasserande politiker hittills varit svalt.

  – Den ende som stannat till är Jens Holm från Vänsterpartiet. Han har varit här förut också. De andra har sneglat men inte öppnat upp för dialog. Jag känner igen det från tidigare strejker, men när jag fortfarande sitter kvar om någon vecka kommer fler börja intressera sig.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!