Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Att äta veganskt är bästa sättet att minska klimatpåverkan

  Att undvika mejeriprodukter och kött är det enskilt bästa sättet att minska sin klimatpåverkan på, enligt ny omfattande studie.
  Studien är den mest omfattande som gjorts hittills över jordbrukets miljöpåverkan. Enligt studien är en vegansk kost det bästa för planeten – ”det enskilt bästa sättet att minska sin miljöpåverkan på jorden”. Starka ord. Men enligt forskarna bakom så finns det också starka belägg för det påståendet.
  Analysen bygger på data från 40 000 gårdar i 119 länder, och 40 livsmedel som täcker 90% av all mat som äts i världen. Klimatpåverkan bedöms utifrån livsmedlets hela livscykel från jord till bord. Där räknas in markanvändning, utsläpp av växthusgaser, vattenanvändning och vattenförorening, och luftförorening.
  De nya rönen visar att vi, utan kött och mejeriproduktion, skulle kunna minska landmassan som behövs till jordbruk med hela 75%, och ändå klara av att mätta jordens befolkning. Det motsvarar en yta stor som hela USA, Kina, Europa och Australien tillsammans. Just jordbrukets markanvändning är den största anledningen till den nuvarande massutrotningen av djur och växter.
  Enligt fler siffror från studien står mejeriprodukter och kött globalt sett endast för 18% av kalorierna, och 37% av proteinet, fast det står för hela 83% av all jordbruksmark och 60% av jordbruket totala utsläpp av växthusgaser.
  Den nya studien konstaterar att även de vegetabiliska grödorna med högst klimatpåverkan fortfarande ligger lägre än de mejeriprodukter och kött med lägst klimatpåverkan. Som jämförelse står nötkött för 20-100 kg utsläpp av växthusgaser per 100 g, gentemot tofu som står för 3.5 kg per 100 g.
  Den stora variationen för nötköttet beror på hur och var det produceras, om det är naturbeteskött eller inte. Studiens jämförelse av nötkött och växtprotein visar ändå en tydlig skillnad. Även naturbetesköttet, det nötkött med lägst klimatpåverkan, står för sex gånger högre utsläpp av växthusgaser och kräver 36 gånger mer land än växtproteiner. Även fiskodling, som man tidigare trott var klimatsmart, visar sig ha en mycket högre total klimatpåverkan. Studien slår tydligt fast att en helt vegetabilisk kost är det mest klimatvänliga.
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra