Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Avokadon – ett av klimatförändringarnas första offer?

  Avokadoträd dör när temperaturen faller under -2 grader eller skjuter över 38 grader. Det är något som Kaliforniska avokadoodlare har fått bittert erfara de senaste åren. Klimatförändringarna slår extra hårt mot Kalifornien, där det trots rådande vattenbrist odlas mycket. 
  Under den korta öppningen på våren när avokadoträden blommar så är träden extra känsliga. Om vårvädret då plötsligt vänder, blir kallt och fuktigt, så pollinerar inte bina blommorna och det blir inga avokadofrukter. Avokadoträden är också känsliga för vattenbrist, för höga salthalter i jorden, och nya skadedjur som knaprar på löven. Tyvärr är det med det oberäkneliga klimatet väldigt sannolikt att alla dessa händer under de kommande decennierna.
  Bara under det senaste året har Kalifornien fått se en historisk torka, en massiv löpeld som skymde solen, varade i över en månad och evakuerade över 100 000 människor, och en mild vinter följd av en sådan där oväntad vårkyla.
  Från vingårdarna i norr till apelsinodlingarna i söder så fortsätter Kaliforniens bönder att oroa sig över det oberäkneliga, underliga vädret. Och för oss kanske det låter som långt in i framtiden när vi hör att vi 2050 kommer ha det 4 grader varmare, en högre havsnivå, oftare stormar, torka och översvämningar. Men för odlarna som just nu planterar avokadoträd som kommer att bära frukt först om 25 år så är den där tillsynes fjärran framtiden högst aktuell nu.
  De bönder som väljer att odla ettåriga grödor, såsom färska örter,  tar en väderrisk för 45 dagar framåt. Men för de som väljer att odla avokadoträd är risken 40 år.  Med andra ord, för den som räknar med att tjäna pengar på långlivade grödor så är klimatförändringen i högsta grad redan här.
  Från ett klimatperspektiv är avokadon ett väldigt riskabelt val. Avokadoträd föredrar sin omgivning varken för varm eller för kall, och de behöver ständigt vatten. En studie uppskattade att klimatförändringen kan skada Kaliforniens avokadoträd så pass mycket att hela statens produktion kan komma att halveras till 2050. Och det vore inte så kul för Amerikanerna som numera får i sig avokado på alla möjliga kreativa sätt – i smoothies, på toast, som glass – så mycket att konsumtionen har sjudubblats sedan 2000.
  Utmaningarna som Kalifornien står inför är stora. Statens odlingar och fruktträdgårdar kan stå emot många av de väderkonsekvenser som kommer med klimatförändringarna, men får de inget vatten så dör träden. Förr har bönderna alltid kunnat tillgodose vattenbehovet genom att suga upp grundvatten från naturligt bildade brunnar, så kallade akvifer. Sedan 2014 så är det förbjudet, och det står klart att vattenkrisen leder till att bönderna snart inte kommer att kunna täcka vattenbehovet längre.
  Vattnet från Sierra Nevada-bergen kommer man inte heller att kunna räkna med som innan. I och med ett varmare klimat kommer det som föll som snö istället falla som regn, vilket innebär mer översvämning på vintern, och mer torka på sommaren.
  Avokadon får stå som exempel inför vår framtida matsituation. Kalifornien drabbas redan av klimatförändringarnas oberäkneliga väder och vattenbrist, men samma situation håller på att uppstå på många platser på jorden. Även vi, på andra sidan jorden i det kalla blöta Norden, kanske inte heller bör ta avokadon för given. För precis som Los Angeles-borna så gillar vi som bekant att roffa åt oss så mycket av den gröna frukten som vi kan lägga vantarna på…
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra