Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Bara 3 av 290 kommuner där vindkraft ej lönar sig”

  Vindkraftspotentialen runt om i Sverige ser bra ut. Det menar vindkraftsbolaget O2, som brutit ned siffror som forskare vid Uppsala universitet presenterat. Endast 3 av landets 290 kommuner saknar helt områden med mycket goda förutsättningar för vindkraft. 

  Forskarna har på uppdrag av Energimyndigheten tittat på hur mycket det blåser i olika delar av Sverige. O2 har sedan delat upp siffrorna i landets olika kommuner. Skillnaderna är stora. Listan över de kommuner som har störst andel yta med bra förutsättningar toppas av Gotland, Härjedalen och Kiruna. Endast tre kommuner saknar helt områden med goda förutsättningar för att bygga vindkraft – Munkfors, Kil och Grums.

  För att det ska räknas som lönsamt bör det blåsa 7 meter per sekund på 100 meters höjd. Även andra faktorer påverkar, som till exempel närhet till elnätet.

  Vill du kolla hur det ser ut din kommun? Här hittar du hela sammanställningen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.