Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Beatrice Rindevall: Nu tar Supermiljöbloggen nästa stora steg

  Foto: Anders Hellberg

  KRÖNIKA: I princip alla delar av samhället är i rörelse, antingen för snabbt eller för långsamt. Den del som Supermiljöbloggen hör till, media, är inget undantag.

  Såklart – alla tider är eller har varit framtiden, men just nu står vi i en väldigt speciell period. Vår utveckling har lett till guldår där fler människor än någonsin kunnat äta sig mätta, tillfriskna från sjukdomar och haft möjlighet att välja allt större delar av sina liv. Men samtidigt skakar marken.

  Kortsiktigt har det dragit en kall våg av politisk instabilitet över många delar av världen, ur det långa perspektivet drar en varm klimatvåg och ohållbar resursutvinning fram. Båda saker hotar mångas överlevnad.

  I en så avgörande tid spelar medierna en väldigt stor roll, men de förvandlas så snabbt att stabiliteten i princip är bortblåst. Specialkompetensen på redaktionerna försvinner och få journalister har tid att sätta sig in i ämnen eller fördjupa sig.

  För snart sex år sedan startade Supermiljöbloggen som en sorts protest mot att etablerad media hade så svårt att lyfta miljö- och klimatfrågor, och det har tyvärr inte blivit bättre. Häromåret handlade vårt uppmärksammade aprilskämt om att DN startat en miljödel. Man kan fortfarande undra varför det finns DN motor men inte DN miljö*.

  Men sanningen är att det är klick som gäller nu, inte kvalitet. Digitaliseringen har gett de som inte vill utforska nya områden en klickpresent, för om du inte är tillräckligt intresserad för att klicka sållas det bort ur ditt flöde. Oavsett hur viktigt det är. Det har skapat en rundgång i media och prioriterat ner miljöfrågor till förmån för mer kassastinn sport, mer konfliktfylld invandringspolitik eller bara mer allmänt drev.

  I allt det här har även Supermiljöbloggen förändrats. För sex år sedan var vi mycket mer raljanta, drevstinna, och skrev oftare arga politiska texter. Idag har vi fått en tydligare nyhetsinriktning.

  Som redaktör har jag fört oss mot den utvecklingen vi haft, men tanken har aldrig varit att vi ska vara mjuka eller platta. Och det har vi heller aldrig varit. Vi kan fortfarande vara hårda, och vi arbetar för att ligga så nära forskningen och sanningen vi kan samtidigt som vi både kan hylla och ge skit till de som förtjänar det.

  Vi har bland annat följt Vattenfall som ett plåster på VD:n Magnus Halls högra skinka, vi är en av få medier som lyfter att vi har ett klimatskeptiskt parti i riksdagen och vi var en av grundstenarna till att Sverige som ”första fossilfria välfärdsnation” blev en politisk poäng. Förutom att vi ständigt lyfter klimatets utveckling, lyfter lösningar, ger sammanfattningar av både IPCC och nya budgetar och ger både hiss och diss till politiker och företag. Som exempel.

  Men det finns absolut mer vi kan göra och fler sätt vi kan driva opinion, och nu startar vi ett nytt grepp med nya personer. Vi är stolta över att berätta att du från och med nu kommer kunna följa fyra fasta, briljanta, krönikörer hos oss som på olika sätt kämpar för att driva miljöfrågorna framåt. På måndagar kommer Anders Wijkman, Kitty Ehn, Mattias Svensson och Johanna Grant skriva krönikor hos oss. Håll utkik efter närmre presentationer i veckan.

  Beatrice Rindevall
  Redaktör


   

  *To be fair så finns det en DN Global utveckling. Precis under ”Game of Thrones” i kategorilistan.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra