Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Bekämpningsmedelsrester i 83 procent av EUs jordbruksmark

  Foto: Jeff Vanuga

  En ny studie som mätt halterna av bekämpningsmedelsrester i jordbruksmark inom EU har återfunnit rester av 43 olika bekämpningsmedel i höga halter, bland dem det sedan länge förbjudna DDT.

  studien, som publicerades i den vetenskapliga tidsskriften Science of the Total Environment förra veckan, har 317 prover från jordbruksmark testats, tagna från 11 olika EU-länder under 2015. I 83 procent av proverna återfanns bekämpningsmedel. Testerna visar att EUs jordbruksmark innehåller en lång rad kombinationer av bekämpningsmedel.

  Det vanligast förekommande bekämpningsmedlet i testerna är, föga förvånande, glyfosat, som är världens mest använda bekämpningsmedel mot ogräs. Glyfosat kommer från Monsantos ökända ogräsmedel Roundup, som kritiserats hårt bland annat för att leda till resistenta grödor och har kopplats till cancerfall.

  Även i Sverige är glyfosat vida använt, det säljs mellan 600 och 700 ton varje år och Roundup går att köpa hos exempelvis Granngården, Bauhaus och K-Rauta. Kemikalieinspektionen har dock föreslagit ett totalförbud av glyfosat för trädgårdsbruk i Sverige. I en undersökning av yt- och grundvatten i Sverige som SLU gjorde 2015 återfanns rester av bekämpningsmedel i alla vattenprover, och just glyfosat var ett av de vanligast förekommande.

  I studien har man utöver glyfosat också hittat stora mängder rester av det extremt giftiga och miljöfarliga dichlorodiphenyltrichloroethane (DDT), som förbjöds i Sverige, som först i världen, redan 1969, och i hela EU 1986. Det är ännu tillåtet i vissa länder för att bekämpa malariamyggor och som insektsmedel inomhus.

  Fynden från den nya studien får forskarna att ifrågasätta de gällande gränsvärdena.
  De olika kombinationernas verkan när det gäller bekämpningsmedel har inte testats. Tillsammans kan de få andra synergieffekter. Ingen vet det, säger professor Violette Geissen, koordinator för forskningsprojektet, vid holländska Wageningen University, till Ekoweb.
  I dagsläget finns inga restriktioner eller riktlinjer för vad som gäller vid fynd av bekämpningsmedelsrester i jordbruksmarken inom EU, rapporterar Ekoweb.

  SMB arbetar för en friskare jordbruksmark och giftfria grödor. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra