Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  C föreslår koldioxidlagring i Sverige

  Foto: Centerpartiet

  Centerpartiet vill att Sverige ska satsa mer på infångning och lagring av koldioxid. Partiet föreslår bland annat ett negativt utsläppsmål och öppnar upp för lagring av koldioxid i den svenska berggrunden.

  Tyvärr minskar inte utsläppen i tillräckligt snabb takt. Därför behöver vi plocka bort skadlig koldioxid som redan finns i atmosfären, genom så kallade minusutsläpp. Centerpartiet vill se ett skarpt nationellt mål för att fånga in och lagra koldioxid, så att vi 2045 inte har kvar några netto-utsläpp i Sverige, säger Annie Lööf i ett pressmeddelande.

  Idag bygger de svenska planerna på CCS (carbon capture and storage) på att Sverige i framtiden ska skicka sin infångade koldioxid till Norge. Centerpartiet vill istället att myndigheterna närmare ska undersöka hur och var i Sverige en potentiell lagring skulle kunna ske.

  CCS är ett samlingsnamn för många olika tekniker som på olika sätt avskiljer koldioxid från luften för att sedan lagra gasen. Det enklaste exemplet på lagring är vanliga träd och våtmarker. Centerpartiet siktar framför allt in sig på tekniken för bio-CCS, som bygger på att samla in koldioxid vid förbränning av biomassa.

  Socialdemokraterna och Miljöpartiet gav i höstas Energimyndigheten i uppdrag att undersöka ersättningssystem för bio-CCS. Tidigare har även Liberalerna velat satsa mer pengar på CCS.

  Sveriges klimatmål säger att vi ska ha netto-nollutsläpp till 2045, men i praktiken innebär målet att de faktiska utsläppen bara ska minska med 80 procent. Resterande 20 procent behöver lagras genom så kallade “kompletterande åtgärder”.

  SMB har tidigare rapporterat om den splittrade bilden av Sveriges strategi för negativa utsläpp. Kritiken handlar bland annat om att en för stor tilltro till bio-CCS kan slå hårt mot skogen. Det finns flera andra välkända miljörisker med CCS-tekniken och saknas dessutom kommersiella anläggningar i stor skala.

  Förutom minusutsläpp vill Centern också se bättre kapacitet i elsystemet och att en särskild vätgassatsning ska inkluderas i Industriklivet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.