Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  De två veckor långa klimatmötet slutade med att många viktiga frågor sköts upp. I sista stund räddades skrivningar om höjda ambitioner, men mötet lämnar en bitter bismak inför nästa års möte i Glasgow.

  ”Oerhört irriterad och besviken”. Så beskrev klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) känslorna efter att klimattoppmötet i Madrid avslutats, rapporterar DN.

  Trots två dygn av extraförhandlingar och nattmangling sköts de viktiga besluten upp till mötet i Glasgow 2020. Förhandlingarna skulle egentligen avslutats på fredagen, men det kunde tidigt konstateras att länderna stod alldeles för långt ifrån varandra för att få till ett avtal i tid.

  Delegater vittnar om riktigt dålig stämning under förhandlingarna. Framför allt pekas USA, Australien, Brasilien och Saudiarabien ut för att ha försvårat samtalen. Enligt Isabella Lövin har USA:s beslut att lämna Parisavtalet ökat misstron mellan länder.  

  ”När USA och EU drev frågan tillsammans fanns en trovärdighet så att man kunde få med sig andra länder. Nu när USA har lämnat blir EU ganska ensamt om att försöka övertyga om att det här kan genomföras på ett bra sätt och att det finns pengar och resurser så att även de mest sårbara utvecklingsländerna kan klara av att hantera klimatkrisen”, säger Lövin till SVT.

  Sent löfte om höjda ambitioner – men flera knäckfrågor saknar lösning

  En av de viktigaste frågorna som förblir olöst handlar om hur handeln med utsläppsrätter ska gå till. Flera parter, däribland EU och Sverige, har haft inställningen att hellre inget avtal om artikel 6 än ett dåligt, eftersom det skulle riskera att underminera hela Parisavtalet. Även problemet med finansiering av förluster och skador, något som varit särskilt viktigt för utvecklingsländer, skjuts upp till nästa år.  

  Mötet resulterade dock i några positiva nyheter. Efter många om och men fick man till slut med en relativt stark skrivning om att alla länder behöver höja sina nationella klimatambitioner till mötet nästa år.

  Över sjuttio länder, den informella alliansen för högre ambitioner, har redan bekräftat att de kommer leverera bättre klimatplaner i Glasgow. Bland annat meddelade EU sin nya gröna giv, där man lovar att bli världens första klimatneutrala världsdel 2050. Under mötet har dessutom många företag och andra aktörer kommit med nya klimatlöften, vilket ger hopp för framtiden.

  ”Succé för fossilindustrin”

  Reaktionerna på mötet har framför allt varit besvikelse. Nedan följer några kommentarer:

  ”COP25 var en succé för fossilindustrin. Deras intressen har vunnit, genom att effektivt blockera förhandlingarna och underminera slutresultatet.” säger May Boeve, 350.org.

   “Jag har deltagit vid klimatförhandlingarna sen de startade 1991. Men jag har aldrig förut har sett en så gigantisk klyfta som här i Madrid mellan vad vetenskapen kräver och vad förhandlingarna levererar”, säger Alden Meyer, Union of Concerned Scientists.

  ”Trots att 2019 varit ett år av mobilisering och engagemang utan motstycke för att öka ambitionerna i klimatpolitiken har ministrarna från världens länder nu lämnat klimatmötet i Madrid utan löften om att skruva upp sitt klimatarbete. Det sätter en stark press på EU och alla länder med stora utsläpp att så tidigt som möjligt under nästa år lägga fram uppdaterade klimatåtaganden i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet och begränsa uppvärmningen till 1.5 grader”, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

  ”Vi kom till COP25. Vi protesterade. Men förstörarna fortsatte manipulera systemet. Vi borde lägga skulden där den hör hemma: hos systemet som skapade den här röran, fossilindustrin och de regeringar den styr”, säger Vanessa Nakate, 23, grundare av Youth For Future Africa.

  Det har funnits klimatledarskap på COP25, men det har inte kommit från regeringarna. Det är klimatrörelsen som kommer förändra världen. Rika länder har under press från fossilindustrin blockat alla försök till rättvis och riktig handling. Kvinnors, urfolks och ungas roster fortsätter exkluderas. Vi kommer aldrig tjäna på förstörelsen av planeten och våra samhällen. Det är därför vi fortsätter vara starka, mer enade och vakna än någonsin”, säger Angela Valenzuela, 25, Fridays for Future Chile.

  Här har SMB skrivit mer om vad COP25 handlade om. Vill du veta mer om den internationella klimatpolitiken? SVT har en bra sammanfattning av 25 års klimatförhandlingar och hur den internationella utsläppsstatistiken ser ut.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.