Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Cykelgrabbarna vill att fler ska resa fossilfritt

  Foto: August Hansson

  Femtonåriga Nyköpingskillarna August, Elliot och Jacob tycker att fler borde få upp ögonen för cykelsemester. Under parollen ”Cykelgrabbarna” vill de inspirera andra till hållbart resande. Förra året färdades de till Göteborg – och i sommar bär det av till Norge. SMB har pratat med August Hansson, en av de unga cyklisterna. 

  Hur kom ni på idén till Cykelgrabbarna?

  Det hela började 2015, precis innan jag skulle flytta till Saudiarabien. För att göra en sista rolig grej med kompisarna bestämde vi oss för att cykla någonstans. Det hela började lite lätt men slutade med att vi cyklade från Nyköping till Norrköping, en sträcka på cirka 70 kilometer. Detta markerade starten på ett intresse för cykling men öppnade också våra ögon för hållbar utveckling på flera plan.

  Till sommaren 2017 bestämde vi oss för att cykla ända till Göteborg. En av våra lärare frågade ifall man skulle kunna följa vår resa på vägen – och då skapade vi instagramkontot Cykelgrabbarna.

  Efter Göteborgsresan har ni nu sikte på Norge. Hur har ni tänkt inför den resan?

  Sedan Göteborgsresan har vi dragit många lärdomar. Våra mobilkartor var inte helt uppdaterade vilket resulterade i att vi vid ett tillfälle kom ut på en motorled och ett annat fick cykla på en traktorstig i skogen. En annan sak som vi måste se över är hur vi lever under resan. Förra året var vår diet inte det minsta planerad vilket i sin tur ledde till att det blev lite för mycket onyttig snabbmat.

  När man tänker hållbarhet måste man så klart tänka miljömässigt, men också ekonomiskt och socialt. Detta betyder i praktiken att vi måste tänka på allt vi gör och ständigt fråga oss: Vad kan vi göra för att vara ännu lite billigare? Vad kan vi göra för att göra ett mindre avtryck på vår omgivning? Lösningen kan vara allt från att köpa ekologiskt till att sortera vårt skräp rätt eller välja den bästa vägen. Sedan fanns det en hel del saker vi löste riktigt bra förra gången. Bland annat planerade vi upp sträckorna ganska lagom långa. All packning låg säkert i våra väskor och vi fick många bra minnen från resan.

  Cykling är ju ur miljösynpunkt ett oslagbart resesätt. Vad kan vi göra för att få fler att resa miljövänligt?

  Jag tror att folk inte inser att bil inte är det enda sättet man kan transportera sig på. De tänker inte på hur lång tid någonting egentligen tar. Visst, Göteborgsresan skulle ta fyra timmar med bil istället för fyra dagar med cykel. Vi har full förståelse för att alla inte kan cykla 10+ mil varje dag, men tror att många inte inser vad de går miste om.

  Att bara cykla ett par kilometer varje dag gynnar alla. Det är i princip gratis, ger bra motion och påverkar inte miljön. Många människor har inte heller långt till jobbet men åker ändå bil. I rusningstrafik i stan vet vi också att det i många fall går snabbare med cykel.

  Var går er cykeldrömresa?

  Det beror på vem av oss man frågar. Elliot skulle säkert vilja åka ner på kontinenten och utforska nya ställen och Jacob cyklar gärna nära havet. Den perfekta resan ska ha både upp och nedförsbackar. Det ska regna och vara solsken. Det är då man få känna på hur det är att cykla på riktigt. Man vill ha lite motstånd. Det finns något riktigt charmigt i det enkla.


  Vill du hänga med på cykelgrabbarnas resa? Följ deras instagramkonto Cykelgrabbarna. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra