Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten nu på 412,80 miljondelar (ppm), vilket är en minskning från förra veckan (415,49 ppm). Det är en rejält märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+2,35 ppm).

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. Under de senaste 170 åren har mänskliga aktiviteter ökat koncentrationen av koldioxid i atmosfären med 47 procent över förindustriella nivåer (från 1850) och före det har det legat relativt stabilt. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  Att det blir varmare står nu alltmer klart sedan FN:s meteorologiska världsorganisation WMO i veckan offentliggjorde sin preliminära version av rapporten State of the Global Climate in 2020 som sammanfattar klimatet i världen under året. Baserat på mätningar till och med oktober, förutsäger WMO att den genomsnittliga temperaturen i världen år 2020 kommer att vara ungefär 1,2 grader över förindustriell nivå. Sannolikt kommer 2020 att vara ett av de tre varmaste åren som har registrerats globalt. Sedan 2015 har de sex varmaste åren någonsin inträffat och 2011-2020 är det varmaste decenniet som uppmätt.

  Även här i Sverige blir den globala upphettningen alltmer tydlig. Enligt SMHI var även november 2020 på många håll i landet rekordvarm. I främst Götaland och södra Svealand blev november 2020 på många håll den varmaste som hittills uppmätts. Till den mycket höga månadsmedeltemperaturen bidrog starkt en extremt varm första vecka i november. Framför allt den 2 och 6 november sattes nya novemberrekord och bland de mest anmärkningsvärda noteringarna återfinns 18,4 grader i Gladhammar den 6 november. Så sent som den 18 november skedde månadens tredje framstöt av för årstiden extremt varm luft där nytt värmerekord på 15,1 grader noterades.

  Medeltemperaturens avvikelse från det normala under november 2020 (normalperiod 1961-1990). Källa: SMHI

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.