Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dagens CO2-kurva

  Foto: NOAA

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften och 2021 är inget undantag.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten nu på 419,32 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning jämfört med förra veckans rekordnotering på 421,21 ppm, vilket var första gången det dagliga genomsnittet passerade 421 ppm. Rekordet är också en sorglig, men viktig milstolpe då nivån nu, under 2021, är halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten jämfört med förindustriell tid. Det är den gräns som klimatforskare ofta använder för att beräkna hur mycket uppvärmning av planeten människan orsakar genom sina utsläpp, den så kallade klimatkänsligheten.

  Dagens koldioxidhalt är en ökning jämfört med för ett år sedan med 1,47 ppm. Förra året ökade koldioxidhalten med cirka 2,30 ppm jämfört med 2019 och är en del i en tydlig trend. På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia.

  Under de senaste 170 åren har mänskliga aktiviteter ökat koncentrationen av koldioxid i atmosfären med 47 procent över förindustriella nivåer (från 1850) och Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

  Dessvärre verkar utsläppen nu vara på väg tillbaka till förhållanden som rådde före pandemin. Detta är samtidigt som pandemin forfarande plågar Europas länder hårt och leder till fortsatta nedstängningar. Frågan är vad som kommer hända när ekonomierna öppnar upp på riktigt och hur väl det kommer rimma med EU:s gröna giv. Proaktiva beslut kommer i alla fall att behövas.

  Credit: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.