Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Den nya franska revolutionen

  Frankrike tar stormsteg i miljöarbetet. Vi har tidigare skrivit om att landet sänkte sina utsläpp från energisektorn med 40 procent förra året, att deras satsning på miljövänliga bilar lett till succé för låne-elbilar i Paris, att de just nu bygger Europas största solpark och att de fasar ut alla subventioner till fossila bränslen. Men nu höjer de ribban ännu mer.

  En ny lag kommer tvinga taken på kommersiella byggnader att delvis vara täckt av antingen växtlighet eller solceller. Gröna tak isolerar och hjälper till att minska energin som behövs för att värma eller kyla byggnaden. Dessutom bidrar det till biodiversiteten, luftkvalitén och hjälper till att hålla kvar vatten, vilket minskar trycket på vattenavrinningen.

  Den andra stora nyheten är att mataffärer inte längre får slänga mat. Av både miljömässiga och sociala skäl måste mataffärer ge osåld mat till välgörenhet eller för djurfoder, annars riskeras dryga böter eller eventuellt fängelse. Den franska nationalförsamlingen röstade enhälligt för förslaget som förhoppningsvis både kan minska svinnet och mätta de hungriga.

  Och körsbäret på tårtan? Från 2016 är det förbjudet att sälja plastpåsar i Franska mataffärer. Alla påsar som säljs måste vara nedbrytbara, och gjorda av exempelvis potatis eller majs istället för plast.

  Än så länge är det ett halvår kvar till klimatmötet i Paris, vilket fransmännen uppenbarligen vill vara ordentligt rustade för. Det här är heller inte alla satsningar landet gör, andra inkluderar bland annat att minska kärnkraften med 40 procent under det kommande decenniet, att energikrävande hus ska renoveras och att alla företag med över 100 anställda måste redovisa hur de ska minska utsläpp från resor.

  Vi hoppas landet fortsätter ta liknande kliv både innan och efter decembermötet – och att Sverige börjar ta efter.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!