Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Den svenska vindkraften fortsätter tappa fart

  Den svenska vindkraftstillväxten spås minska med hela 50 procent 2013.

  Det är idag spridda budskap om läget för den svenska vindkraften. Samtidigt som 2012 var ett fantastiskt år med en samlad installerad effekt över 1000 MW spritt över 457 vindkraftverk, vilket går att jämföra med de 755 MW som installerades 2011.

  Med denna utvecklingstakt hade vi förväntat oss att över 1300 MW installeras 2013, men den siffran som spås för 2013 är betydligt lägre, nämligen 500 MW, vilket är en minskning på mer än 50 procent.

  Även om en ökning på runt 30 procent från 2011 till 2012 låter positivt bör det jämföras med den 90 procentiga ökningen som skedde 2010-2011 (som vi tidigare rapporterat).

  De kraftigt sänkta ersättningarna för förnybar el och de låga elpriserna gör att många aktörer avvaktar med sina byggplaner, säger Mattias Wondollek på Svensk Vindenergi.

  Det är dock inte bara det lägre stödet som får bära skulden. Ett förhållandevis lågt elpris har också påverkat utbyggnadstakten. Man bör också skylla på att de EU-direktiv som ”driver på” EU:s förnybara energipolitik, och blir det som våra energipolitiker använder som mål, gör det så enkelt för Sverige att uppnå målen att sänkta ersättningar för förnybar energi blir ett faktum.

  Fakta:
  Totalt har vi i Sverige närmare 4000 MW installerad vindkraft, vilket motsvarar runt 4.5 procent eller 7 TWh (terawattimmar).

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.