Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dramat kring Preemraff: domstolen skjuter upp beslut

  Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Foto: Preem

  Mark- och miljödomstolen skjuter upp beslutet om utbyggnaden av oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil igen. Nu är det istället 17 juni vi får veta om Preem får bygga Sveriges värsta utsläppare på västkusten.

  Det är andra gången domstolen skjuter upp beslutet. Om Preem får grönt ljus för utbyggnaden av raffinaderiet skulle det innebära att dess koldioxidutsläpp dubblas och göra det till den värsta utsläpparen i Sverige.

  Preem fick först ja av domstolen i höstas, men efter att beslutet överklagats av bland annat Naturskyddsföreningen är frågan uppe i domstol igen för att se om ärendet får nytt prövningstillstånd – det vill säga om godkännandet av utbyggnaden kan prövas i domstol igen.

  Ett problem som lyfts fram är att klimataspekten på utbyggnaden inte kan tas med i domslutet, eftersom Preemraff ingår i EU:s handel med utsläppsrätter. Som den svenska miljöbalken är utformad idag kan utbyggnaden därför inte hindras på utsläppsgrunder.

  Fortsättning följer.


  SMB håller ögonen på klimatvidriga företag. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.