Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Såväl jordbruksmark som hållbara sätt att framställa energi är idag begränsade. I ett nytt forskningsprojekt undersöks det därför hur agrovoltaiska solcellssystem, där odling kombineras med solcellsdriven elproduktion, ska ge dubbel nytta till nyttjad jordbruksmark och mer solcellsdriven elproduktion.

  SMB har tidigare rapporterat om stora satsningar på förnybar energi och att jordbruksmark är en begränsad resurs som det är viktigt att bevara. Ur det perspektivet blir det nya forskningsprojektet inriktat på solcellssdriven elproduktion kombinerat med odling mycket intressant. Projektet bedrivs på Mälardalens högskola, i samarbete Solkompaniet, SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet), Kärrbo prästgård, Uppsala universitet och Universitá Cattolica i Italien.

  I projektet ska man för första gången undersöka hur agrovoltaiska solcellssystem, det vill säga odling kombinerat med solcellsdriven elproduktion, kan fungera i Sverige. Tidigare har det här undersökts i varmare länder och resultatet har då bland annat varit att skuggningen från solcellerna bidragit till lägre temperaturer och högre markfuktighet som gynnat odlingen samt minskat behovet av konstbevattning. 

  Ett annat resultat från studier i varmare länder har varit att odlingarna bidragit till en lägre temperatur för solcellerna. Den lägre temperaturen har gynnat den solcellsdrivna elproduktionen eftersom effektiviteten ökar med lägre temperaturer.

  Om det blir goda resultat från projektet kommer det att öppna en ny och sannolikt stor marknad för solceller där man kombinerar odling och elproduktion. Det skulle ge en betydligt ökad potential för solelproduktion i Sverige och bidra till att solel kan bli en betydligt större andel av Sveriges elmix än vad det är idag, säger Bengt Stridh, universitetslektor på Mälardalens högskola.

  Det agrovoltaiskt solcellssystemet ska installeras under våren 2021 på Kärrbo prästgård utanför Västerås. Installationen utgörs av dubbelsidiga solcellsmoduler där både fram- och baksida bidrar till solelproduktionen. Utvärderingarna kommer att göras av bland annat solinstrålning mot solcellerna och marken, lufttemperatur, solcelltemperatur, markens fuktighet, solelproduktion och tillväxt i odlingarna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!