(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Energikommissionen blir av – Centerpartiet sträcker ut handen

Foto: Eon

Arbetet drar igång i februari.
Det har länge varit oklart hur det skulle gå med regeringens plan att tillsätta en energikommission tänkt att nå en blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken i Sverige.
I ett mejl till Miljöaktuellt i början av november skrev energiminister Ibrahim Baylans (S) pressekreterare:

Under hösten kommer energiministern att presentera formen och tidsplan.

I slutet av november kom nya besked från regeringen:

Direktiven för kommissionen och kommissionens sammansättning kommer att presenteras i början på nästa år.

När statsminister Stefan Löfven förklarat att regeringen avsåg att utlysa nyval meddelade Centerpartiets energipolitiska talesperson Rickard Nordin i en intervju med Miljöaktuellt att han då inte trodde det skulle bli någon energikommission i början på året.
– Jag har svårt att se hur vi ska kunna hinna komma speciellt långt i en energikommission innan valet och om styrkeförhållandena i riksdagen skulle ändras, ändras också ledningen av en sådan kommission, vilket nog gör mycket nedlagt arbete ogjort.
Men med dagens uppgörelse mellan regerings- och allianspartierna, – kallad decemberöverenskommelsen – står det till sist klart att det blir en blocköverskridande energikommission. I uppgörelsen (pdf) står:

Långsiktighet inom energiområdet är eftersträvansvärt. Med start i februari kommer alla partier som slutit denna överenskommelse att delta i en Energikommission.

Intressant i sammanhanget, som Supermiljöbloggen skrev om nyligen, är när centerpartiledaren Annie Lööf meddelade att partiet vill se ett 100 procent förnybart energisystem i Sverige inom en generation, så skrev Anders Åkesson, riksdagsledamot och ledamot av Centerpartiets styrelse, då på Twitter:

Utsträckt hand i långsiktig energiöverenskommelse av Annie Lööf och Centerpartiet.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.