Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  EU fortsätter producera förbjudna kemikalier för export

  Foto: Pixabay

  EU har godkänt export av mer än 80 000 ton bekämpningsmedel som är förbjudna att användas inom unionen. Kemikalierna medför allvarliga hälso- och miljöfaror.

  År 2018 godkände EU:s medlemsländer export av mer än 81.000 ton bekämpningsmedel som innehåller ämnen som förbjudits ibland mer än tio år på egen mark. Kryphål i EU lag innebär att kemikalieföretag kan fortsätta att producera bekämpningsmedel för export långt efter att de inte mera används inom EU på gund av deras mycket höga toxicitet och riskerna för hälsa och miljö som de medför. Kemikalierna som exporteras har potentiella hälsorisker som hormonstörning och cancer, och miljöfaror som grundvattenförorening och förgiftning av fisk, fåglar, däggdjur och bin.

  Om ett bekämpningsmedel är förbjudet för att orsaka cancer i EU kommer det att orsaka samma problem för det brasilianska folket, säger Alan Tygel, talesman för kampanjen mot bekämpningsmedel till Greenpeace UK.

  En av de exporterade kemikalierna är den omtalade parakvat, som varit förbjudet i EU sedan 2007 på grund av risken för dödlig förgiftning som det innebär för jordbrukare. Parakvat introducerades först på marknaden 1962 och har beskrivits av Världshälsoorganisationen (WHO) som ”den enda mycket giftiga herbiciden under efterkrigstiden”. Det är så giftigt att en klunk kan döda, vilket gör det till en vanlig orsak till dödliga självmordsförsök, och forskning har visat att det ökar risken för Parkinsons sjukdom. 

  Europeiska bekämpningsmedelsföretag tjänar miljarder på försäljning av farliga kemikalier i fattigare länder. Världens fem största pesticidtillverkare (som alla befinner sig i Europa eller USA) tjänar mer än en tredjedel av sitt leverne på försäljning av bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Mer än hälften av deras intäkter kommer från försäljning till låg- och medelinkomstländer i Asien, Afrika och Sydamerika.  

  Att inte ta itu med detta långvariga utnyttjande är diskriminering, rent och enkelt, säger Baskut Tuncak, tidigare FN-expert på konsekvenserna för de mänskliga rättigheterna av miljövänlig hantering och bortskaffande av farliga ämnen till Greenpeace UK.

  Tuncak varnar också för att stater som exporterar förbjudna kemikalier negligerar deras skyldigheter för de mänskliga rättigheterna, särskilt de som berör rätten till en hälsosam miljö och säkra arbetsförhållanden.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra