Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-parlamentet avvisar skärpt utsläppshandel

  EU:s utsläppshandel ETS har gjort kolkraften väsentligt dyrare - men nu stoppar parlamentet kompromissen om skärpt politik. Foto: Stevepb från Pixabay

  Stora delar av Europaparlamentets förslag om skärpt klimatpolitik sänktes av en oväntad majoritet bestående av gröna, socialister och ytterkantshögern under onsdagen. Motståndarna var inte alls eniga sinsemellan, men den nya klimatpolitiken riskerar nu att försenas.

  Det är en stor bukett av åtgärder som EU-parlamentet har på bordet denna vecka, med samlingsnamnet ”Fit for 55”.

  Utsläppshandelsystemet ETS ska skärpas, så kallade koldioxidtullar gentemot länder med lägre klimatambitioner införas, och krav på ökad kollagring i mark införas. Vidare ska också en bortre gräns för fossilbränsledrivna bilar sättas upp, år 2035 enligt förslaget.

  Fit for 55 står för att unionens samlade koldioxidutsläpp ska minska med 55 procent till år 2030 i förhållande till 1990 års nivå.

  Men omröstningen om ETS, som är den enskilt största delen i paketet, utföll med 340 röster mot 265 och kompromissen föll. ETS-systemet hanterar cirka 40 procent av unionens samlade koldioxidutsläpp.

  Den majoritet som nu avvisar förslaget kritiserar, enkelt uttryckt, förslaget från två håll. Vänster- och gröna partier för att det blivit alltför utspätt, medan ytterkantshögern tvärtom ansåg att det var för långtgående.

  Socialister och gröna betonade i sina kommentarer att de liberala och kristdemokratiska grupperna vattnat ur klimatpaketet så mycket att man inte ville stöda det.

  Exempelvis handlar det om den viktiga faktorn tilldelning av gratis utsläppsrätter till konkurrensutsatta företag med höga utsläpp. De gröna och socialistiska partigrupperna ville sätta ett definitivt slutdatum för gratisutdelningen till år 2032 och kunde inte acceptera att tilldelningen förlängs flera år inpå 2030-talet enligt den konservativa-kristdemokratiska gruppen EPP:s kompromissförslag.

  De konservativa (EPP) kan inte göra dåliga uppgörelser för klimatet med extremister i ytterhögern och sedan lita på att vi, i slutomröstningen, ska rösta igenom det i parlamentet. Nu får utskottet arbeta om det här, lyder svenska socialdemokraten Jytte Gutelands Twitterkommentar, enligt TT.

  Guteland har haft en framträdande position i parlamentets miljöutskott som huvudrapportör för unionens klimatlag, vilket SMB berättat om tidigare.

  Den likaså svenska liberalen Karin Karlsbro har även hon varit rapportör, i handelsutskottet, för förslaget om koldioxidtullar, som också SMB rapporterat om. Eftersom tullarna hänger ihop med utsläppshandeln måste även denna del av paketet arbetas om. Karlsbro var starkt kritisk efter parlamentets snöpliga avvisande.

  En mörk dag för Europa och för klimatet när EPP svek och EU-parlamentets ytterkanter på vänster, höger och gröna fällde förslaget om en skärpt klimatpolitik. Skamligt mot kommande generationer, skriver hon på sin hemsida.

  EU-parlamentet har inte sista ordet om Fit for 55. Det återstår många manglingar innan medlemmarna i EU:s ministerråd, det vill säga EU-ländernas regeringsföreträdare, sätter ned foten. Men den processen fördröjs nu och därmed även möjligheten att klara 55-procentsbetinget till år 2030.

  Miljöutskottet (med Jytte Guteland i spetsen) ville för sin del att EU skulle slå fast 60 procents minskning för att ligga i fas med Parisavtalet, medan klimatforskningen pekar mot att 65-70-procentig reduktion av klimatutsläpp inom EU krävs.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.