Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Striktare luftföroreningsgränser 2035, samarbete i luftkvalitetsmätningar och krav på medlemsstaterna att ta fram färdplaner för att öka luftkvaliteten. Det är EU-parlamentets beslut efter en omröstning i veckan som gått.

  363 europarlamentariker röstade för, 226 mot och 46 avstod när EU-parlamentet röstade för skarpare arbete när det gäller luftföroreningar i Europa. De nya reglerna ska säkerställa att luftkvaliteten i EU inte är skadlig för människors hälsa, ekosystem och biodiversitet. Beslutet ligger i linje med Världshälsoorganisationen WHOs senaste riktlinjer.

  EU-länderna ska därtill bli skyldiga att upprätta färdplaner som anger kort- och långsiktiga åtgärder för att följa de nya gränsvärdena. Det föreslås även tuffare miljöövervakning av fler ämnen. Det gäller kvicksilver, ammoniak, sot, svaveldioxid, kolmonoxid, bly och bensen.

  Parlamentet ställer i beslutet krav på att de olika luftkvalitetsindex som finns i Europa ska harmoniseras. De ska bli jämförbara, tydliga och offentligt tillgängliga. Uppdateringar ska ske varje timme så att medborgarna kan skydda sig vid höga nivåer av luftföroreningar.

  Luftföroreningar orsakar tusentals förtida dödsfall per år. De kan ge upphov till andningssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar och har både akuta och långsiktiga hälsoeffekter, vilket Supermiljöbloggen tidigare skrivit om.

  Nästa steg är förhandlingar med Ministerrådet och efter detta fortsätter den slutliga utformningen av lagstiftningen. Läs mer på Europaparlamentets hemsida.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!