Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Extinction Rebellion tar till civil olydnad för att stoppa den ekologiska krisen

  Foto: Hannes Anagrius

  Under lördagen gjorde det nystartade nätverket Extinction Rebellion direktaktioner i flera länder. Nätverket vill få folk att vakna och sätta stopp för naturförstörelsen, klimatkrisen och utrotningen av arter.
  I London blockerades flera broar av cirka 6000 personer med Extinction Rebellions banderoller. Blockaden pågick under flera timmar. I Sverige genomförde den svenska fraktionen en trafikblockad i centrala Stockholm samma dag.
  Rörelsen startade i Storbritannien som ett uppror mot regeringens ovilja att ta tag i klimatkrisen och den pågående utrotningen av vild natur i det egna landet och i världen. Extinction Rebellion, som utgår från principer om icke-våld och civil olydnad, sprider sig nu till fler och fler länder.

  I Sverige gick det lungt till

  De som anslöt sig till Extinction Rebellion Sveriges aktion var både unga, gamla och barn, vilka tågade sjungandes med banderoller från Mynttorget till Kungsträdgården i Stockholm. Vid korsningen satte de sig på stolar på övergångsstället och trotsade både röd gubbe, biltutor och polisens uppmaning.
  Polisen verkade dock tolerera aktionen så länge blockaden gjorde avbrott då och då för att släppa fram trafiken. En polis säger i intervju med DN:

  Jag tycker att de är en frisk fläkt och har ett bra syfte, vilket är att lyfta fram miljöproblematiken vi har framför oss. Det blev inte stökigt, det är vi nöjda med, säger en polis på plats.

  I London verkar manifestationerna dock ha mött hårdare motstånd. 85 personer har blivit arresterade efter aktionen.

  Kravet: Erkänn klimatkrisen!

  Själva poängen med upproret verkar dock vara att skapa uppståndelse för att signalera om dagens allvar och väcka en krismedvetenhet. Tre krav har framförts av nätverket i Storbritannien:

  1. Regeringen måste säga sanningen till medborgare om att vi befinner oss i kris. De måste föra ut budskapet med hjälp av media och dra tillbaka politiska beslut som spär på krisen.
  2.  Regeringen måste binda sig legalt att minska koldioxidutsläppen till noll till 2025 och måste minska den totala konsumtionen.
  3. Skapandet av en nationell medborgarförsamlingen att övervaka omställningen, med syftet att skapa en demokrati lämplig för ändamålet att förhindra krisen.

  SMB pushar för en hållbar miljö och klimatpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!