Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Förändringar i redaktionen – Lukas Frisell ny redaktör

  Supermiljöbloggen får ny redaktör! Nu tar Lukas Frisell över efter Annie Croona. Jan Lindsten är fortsatt redaktör (och ansvarig utgivare) och kommer att leda det redaktionella arbetet tillsammans med Lukas.

  Annie Croona har varit redaktör på SMB sedan hösten 2022. Nu kliver hon av rollen med anledning av att hon tillträder en ny tjänst som politisk redaktör på Dagens ETC. Hon kommer fortsatt vara engagerad i Supermiljöbloggen, men inte som redaktör.

  – Jag är så oerhört glad över att få vara en del av Supermiljöbloggen. Det är på riktigt något av det bästa som hänt mig att jag fick börja skriva här och senare bli redaktör. Jag är konstant imponerad av SMB:s kapacitet och expertis. I många fall är vi först med viktiga nyheter, trots att vi är få, arbetar ideellt och har extremt begränsade resurser, och våra skribenter är så otroligt skarpa och drivna. Jag kommer bidra med det jag kan framöver, troligtvis genom styrelsen, och ser fram emot att följa utvecklingen under ledning av Jan och Lukas, som jag vet kommer att göra ett fantastiskt jobb.

  Lukas Frisell: Vi står på randen till förändringar i våra samhällens grunder

  Lukas Frisell har skrivit för SMB sedan våren 2023. Lukas studerar just nu i Lund och skriver gärna om planetära gränser, klimatrapporter och nerväxt och har stenkoll på forskningsläget. Han har på kort tid visat att han har såväl gedigen kunskap som ett stort driv för att lyfta perspektiv som ofta saknas i debatten. Här kan du läsa mer om Lukas.

  Det känns jättekul och ärofyllt att kliva på som redaktör, i synnerhet efter en stjärna som Annie. Vi står på randen till förändringar i våra samhällens grunder, det är forskningen numera glasklar med när den betonar nödvändigheten i transformativa systemskiften. Antingen förändrar vi oss själva, eller så gör klimatet eller jordsystemen det åt oss. Supermiljöbloggen kommer fortsätta att vara plattformen som inte tillåter att det tummas på klimat- eller miljöbevakning. Vi fortsätter att bevaka omställningen och bidra till diskussioner om hur vi kan skapa en socialt och miljömässigt hållbara framtid. Jag ser fram emot att ta arbetet vidare tillsammans med Jan och alla andra i redaktionen och styrelsen, säger Lukas Frisell.

  Jan Lindsten: Vi kommer att jobba stenhårt

  – Vi gratulerar vår tidigare redaktörskollega till ett nytt och spännande arbete. Annie kommer säkert få stora möjligheter att fortsatt skriva om och opinionsbilda kring de brännande klimat- och miljöfrågorna. Det behövs många och ihärdiga röster som propagerar för ett fungerande, stabilt klimat och för en återfunnen biologisk mångfald. Jag och Lukas, och alla våra goda medarbetare på SMB, kommer att jobba stenhårt för att fortsatt vara en sådan röst, säger Jan Lindsten, redaktör och ansvarig utgivare.

  Supermiljöbbloggen grundades 2010 som en reaktion på den bristande miljö- och klimatbevakningen. Nu har flera av de traditionella medierna växlat upp, men det finns fortsatt mer att önska.

  SMB har alltid varit politiskt och ekonomiskt oberoende. Detta för att vi ska kunna erbjuda objektiv bevakning. Det betyder dock inte att vi inte ryter ifrån eller tar ställning – vi gör det när det finns skäl att stå upp för klimatet och miljön. Som vår slogan lyder är vi oberoende miljövänliga. Vi står upp för planeten – inte för enskilda partier eller individer.

  Nya skribenter, ökat sociala medier-engagemang och levande debattsida

  Den senaste tiden har SMB växt med nya skribenter och en sociala medier-redaktör. De senaste tillskotten heter Alva Danielsson, Olivia Larsson och Agnes Ozolins – Olivia har skrivit för SMB tidigare, Alva och Agnes är nykomlingar i gänget. Genom Agnes som sociala medier-ansvarig är det full rulle på SMB:s Instagram igen. Utöver det har vi initierat aktivitet på Linkedin med hjälp av vår styrelsemedlem Ebba.

  Dessa satsningar har inte bara lett till högre frekvens och ökat engagemang i sociala medier, utan också till en ännu mer levande förening. Vi är ett litet men drivet gäng som har olika kompetenser och erfarenheter, och vi hjälps åt för att rapportera och granska så brett och bra som möjligt.

  Vi är också glada över att ha en högaktiv debattsida, där vi tar emot artiklar från alla möjliga håll. SMB välkomnar en mångfald av röster och vi är glada att så många väljer att göra sin åsikt hörd hos oss. Vi har publicerat forskare, företagare, aktivister och föreningar – och vi fortsätter att uppmana till att skicka in debattartiklar (mejla kontakt@supermiljobloggen.se).

  Utöver debattartiklar publicerar vi varje vecka en krönika av en av våra gästkrönikörer: Mattias Goldmann, Anna Ljungström, Filip Johnsson, Frida Hylander, Gustav Ramestad och Leif Öster.

  Ännu ett ödesår väntar – stötta SMB!

  2024 blir (ännu) ett ödesår. Både EU-val och USA-val väntar, samtidigt som rapport efter rapport visar att vi befinner oss i ett klimatnödläge. Supermiljöbloggen kommer förstås att bevaka både EU-valet och valet i USA ur klimat- och miljöperspektiv. Vi kommer också att fortsätta granska den svenska klimatpolitiken, lyfta positiva exempel och gå på djupet i utvalda frågor.

  Supermiljöbloggen är beroende av läsarstöd. Det är vår enda inkomstkälla och bidragen ser till att vi kan hålla liv i vår hemsida och driva verksamheten framåt. Alla skribenter, redaktörer och styrelsemedlemmar bidrar med sin tid – och ibland sina egna pengar. Vi vill fortsatt vara oberoende och är därför mycket restriktiv med samarbeten.

  Gillar du det vi gör? Stötta oss! Swisha ett bidrag till 123 136 87 03.

  Mer information om hur du kan stötta SMB hittar du här.

  Slutligen vill vi tacka alla våra läsare för de här nästan 14 åren. Nästa år fyller vi 15 och det ska vi förstås fira. Men först: massor av oberoende klimat- och miljöbevakning. Och en fortsatt stark röst för planetens bästa.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.