Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Goda nyheter: ozonskiktet repar sig!

  Foto: NASA

  Ozonskiktet är på god väg att återhämta sig enligt forskare. Anledningen tros vara internationellt samordnade insatser mot användadet av ozonskadliga ämnen.
  Över 300 forskare enas i en rapport från FN:s miljöenhet (UNEP) och Meteorlogiska Världsorganisationen (WMO) om att det finns mycket starka tecken på att hålen i ozonskiktet är på väg att minska. Som orsak pekar man ut Montreal-protokollet som undertecknades 1987. Protokollet innebar ett internationellt avtal om att fasa ut produktion av ämnen som är skadliga för ozonskiktet, så kallade freoner.
  Ozonskiktet är det lager i stratosfären som skyddar jorden från skadlig ultraviolett strålning. Utan Montreal-protokollet kunde atmosfärens halt av ozonnedbrytande ämnen tiodubblats år 2050. Enligt UNEP kommer protokollet att ha förhindrat två miljoner fall av hudcancer varje år fram till 2030, avvärjt skador på immunsystem och ögon, samt skyddat djur och jordbruk. Avtalet lyfts fram som ett av världens effektivaste miljöfördrag. Resultatet bör ses som ett starkt bevis för de klimatframgångar som skulle kunna nås ifall jordens makthavare visar samma skyndsamhet och enighet som 1987, menar WMO.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.