Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Allt fler kommuner och regioner arbetar för att skapa bättre förutsättningar för insekter. I den holländska staden Utrecht har ett sådant engagemang lett till att stadens busshållplatser utrustats med växtplanteringar.

  SMB har tidigare rapporterat om massdöden av insekter. Oron för insekternas överlevnad har lett till att såväl företag som kommuner runtom i Sverige anlagt såväl insektsvänliga ängar som så kallade insektshotell. 

  Nu har den holländska staden Utrecht gått ytterligare ett steg och enligt The Independent utrustat stadens busshållplatser med olika slags växter. Taken ska fungera som en oas för bin och andra insekter. 

  Utöver att vara insektsvänliga ska de gröna busshållplatstaken även bidra till andra positiva miljöeffekter. Växterna ska hjälpa till att absorbera regnvatten, reducera damm och andra föroreningar från luften samt reglera temperaturen. 

  Enligt BrightVibes ska de gröna taken även minska bullerföroreningar och stress samt öka den biologiska mångfalden, försköna staden, absorbera kol och förbättra luftkvaliteten.

  På SMB välkomnar vi sådana här initiativ, men hoppas även att andra åtgärder som efterfrågats av forskare ska implementeras. Nödvändiga åtgärder som pekats ut av forskare för att rädda planetens livsviktiga insekter är bland annat utbildning för ökad medvetenhet om problemet samt kraftig minskning av vatten-, ljus- och luftföroreningar.

  Därtill menar forskare att en utfasning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel bör göras samt att invasiva arter ska begränsas och att ett ökat fokus på mångfald i jordbruket bör implementeras.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.