Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hackatons – ett nytt sätt att angripa miljöfrågor

  Foto: @matylda från flickr Foto: @matylda

  Vi har länge arbetat med att lösa miljöproblem, alltifrån att stifta miljölagar till att strejka för klimatet på fredagar, och nu har vi även börjat se att så kallade hackatons ägnas åt att lösa våra miljöproblem. 

  Ett hackaton är ett evenemang där man träffas för att lösa problem på ett kreativt sätt. Det handlar ofta om att programmera eller att inspireras av andras så kallade kodning, men det behöver inte involvera någon teknologi alls. 

  SMB gjorde en sökning efter aktuella hackatons som är inriktade på miljöfrågor och fick upp många kommande hackatons med det temat. Till exempel Climate Hack 2020: Hack from home där deltagarna förväntas lösa våra största miljöproblem mellan 15 och 23 juli. Allt från en dator i hemmet.

  Ett annat hackaton är Showdown Morrow som tar in element från såväl festivalscenen som den akademiska världen. Musik, konst och mat hanteras parallellt med paneldiskussioner, intressanta föreläsningar och workshops som bland annat kan relateras till aktuella miljöfrågor. Evenemanget kommer äga rum i Helsingfors våren 2021 och är helt engelskspråkigt.

  Ett årligen förekommande hackaton som kom upp i sökningen var #HackYourWorld. Det är ett svenskt initiativ och en gemensam satsning av IBM, Ericsson och Drivhuset. #HackYourWorld riktar sig till gymnasieskolor och tanken är att inspirera eleverna till hur teknik kan bidra till hållbar utveckling. 

  SMB ringde upp Lucas Olsson på Drivhuset för att höra mer om #HackYourWorld. Lucas berättar att #HackYourWorld är ett hackaton där man utgår från FNs 17 hållbarhetsmål för att komma på nya innovativa lösningar på de hållbarhetsproblem som är kopplade till målen. Enligt Lucas är målet att få unga att förstå att de kan göra skillnad, att de faktiskt kan förändra samhället och världen.

  På SMB ser vi med spänning fram emot alla de nya lösningar som kan komma från Climate Hack 2020, Showdown morrow, #HackYourWorld och alla de andra hackatons som arrangeras. Hackatons – mycket positiva och välkomna initiativ! 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!