Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Högern vill ha kvar kärnkraft men Vattenfall säger nej

  Igår röstade riksdagen emot att förlänga livslängden på kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och två. Bara två röster saknades dock för att förslaget skulle ha gått igenom. Bakom förslaget står M, KD, L och SD som menar att kärnkraften har en viktig roll att spela i en fossilfri framtid.

  Förslaget skulle bland annat innebära att den tidigare spikade Energiöverenskommelsen uppdateras till att prata om ett fossilfritt Sverige istället för ett land drivet på förnybar energi. Denna omformulering skulle ge kärnkraften en viktig roll i det framtida energisystemet.

  Det finns ju andra siffror som visar att det finns en klar lönsamhet för Ringhals 1 och 2. Och det vi begär nu det är att vi får en oberoende analys och underlag som visar på vilka åtgärder som behövs för att livstidsförlänga Ringhals 1 och 2, sa KD:s partiledare Ebba Busch Thor till SVT Nyheter under en presskonferens.

  De två reaktorerna utanför Varberg är just nu planerade att tas ur drift under 2019 och 2020. Efter onsdagens omröstning meddelade Vattenfall, det vill säga Ringhals ägare, att de inte kommer att låta de båda reaktorerna leva vidare och hänvisar till säkerhetsmässiga och ekonomiska skäl.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.