Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Initiativtagare till företagsupprop: Vad hände med den utlovade klimatdialogen, regeringen?

  Innan valet i höstas skrev 227 svenska företag under en uppmaning till ledande politiker att skärpa klimatpolitiken. Företagen som stod bakom budskapet representerar tillsammans över en femtedel av Sveriges BNP. Nu ryter initiativtagarna ifrån igen: den utlovade dialogen med regeringen har ännu inte ägt rum.

  Efter uppropet inför valet initierades en internationell motsvarighet, We can do it, i samband med FN:s klimatkonferens COP27. Där skrev över 850 företagsledare, forskare och investerare under. 

  Den 1 januari besvarades uppropet av regeringen när de i en debattartikel i DN utlovade dialog med såväl näringsliv som andra parter. De uppgav då att de under våren skulle bjuda in till ett stort “nationellt klimatmöte med företag, fackföreningar, forskare och civilsamhället”, vilket Supermiljöbloggen tidigare berättat om. Men någon inbjudan har hittills inte dykt upp. 

  I en debattartikel i Aftonbladet skriver Ingmar Rentzhog, We don’t have time, Johan Falk, Exponential roadmap initiative och Kalle Nilvér, GoClimate att de fortfarande väntar på det utlovade mötet. 

  Den 29 mars presenterade klimatpolitiska rådet sin årliga rapport, som denna gång kom med dystra besked. Rapporten slår fast att Sverige för första gången på två decennier har en politik som ökar utsläppen. 

  Under presskonferensen samma dag fick klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) frågan om det utlovade klimatmötet. Hon svarade att det är på gång – ”inbjudningarna är ute”.

  Det visade sig dock inte stämma. Ansvarig person på regeringskansliet hade ingen information när initiativtagarna till uppropet ställde frågan. När de hörde sig för bland de företag som skrev under uppropet innan valet kom det fram att ingen hade fått någon inbjudan. 

  Istället tar nu Rentzhog, Falk och Nilver själva tag i saken.18-22 april arrangerar de Stockholm Climate Week, som de uppmanar relevanta ministrar att delta i. Dialogen kan hållas öppet eller bakom stängda dörrar, skriver de i debattartikeln, som avslutas med ett tydligt budskap:

  “Vi ser fram emot en lösningsfokuserad dialog. Sveriges framtid kan inte vänta.”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.