Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Isbjörnarnas överlevnad hotas av klimatförändringarna

En ny studie från den Internationella Naturvårdsunionen (IUCN) menar att världens isbjörnar med hög sannolikhet kommer minska med 30 procent fram till år 2050. 

Idag finns det cirka 26.000 isbjörnar kvar och nu hotas deras överlevnad av minskande isar som i sin tur orsakas av klimatförändringarna.

– There is a high risk of extinction and the threat is serious, säger Dena Cator vid IUCN, och fortsätter sedan:

You could consider polar bears to be a canary in the coal mine. They are an iconic and beautiful species that is extremely important to indigenous communities. But changes to their sea ice habitat are already being seen as a result of climate change.

Bjarne Lyberth, biolog för KNAPK (Grönlands jägar-och fiskarförbund) har inte märkt av någon nedgång av antalet isbjörnar än.

-No hunter that I know can see any decline in the polar bear populations.

They are observing more polar bears in east Greenland. Twenty years ago, hunters had to travel hundreds of kilometres to find polar bears. Now they come to the town of Ittoqqortoormiit, säger han till The Guardian.

För ett par månader sedan kom den här bilden ut på en svältande isbjörnshonan vilket Supermiljöbloggen uppmärksammade då. Bilden är tagen av fotografen Kerstin Langenberger under en av hennes resor till Svalbard.

Kerstin Langenberger kommenterar själv på sin facebooksida sina upplevelser av resan till Svalbard.

Jag ser glaciärerna kalva och dra sig tillbaka dussintals till hundratals meter varje år. Jag ser packisen försvinna i rekordfart. Ja, jag har sett björnar i bra form – men jag har också sett döda och svältande isbjörnar. Björnar som vandrar längs strandkanterna, letande efter mat, björnar som försöker jaga renar, äta fågelägg, mossa och sjögräs. Och jag förstod att de tjocka björnarna är i princip bara hanar som stannar på packisen hela året runt. Honorna, å andra sidan, som har sitt bo på land för att föda sina ungar, är ofta smala. Med packisen som drar sig tillbaka längre och längre norrut varje år, tenderar de att bli fast på land där det inte finns så mycket mat.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra