Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Jag springer för mina barn…

  151116 Supportrar utanfšr Dramaten fšre en etapp av Run for your Life den 16 November 2015 i Stockholm. Foto: Simon HastegŒrd / BILDBYRN / COP 118 Foto: Simon Hastegård/BILDBYRÅN

  Jag springer för mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn….

  Som ambassadör för Greenpeace, Sverige fick jag förmånen att delta i ett möte med alla urprungsbefolkningar runt Arktis i Kiruna för två år sedan.  Det var chockerande berättelser om hur miljön påverkas negativt och hur befolkningen redan lider av klimatförändringarna.

  En av berättelserna kom från en indianchief i Kanada som berättade hur oljesandsutvinningen förstör vattendrag och floder. Han berättade att han fiskat i hela sitt liv och att det nu börjar födas fiskar med två huvuden.  Befolkningen i byar drabbas av cancer i en utsträckning som är långt utöver det ”normala”.

  En indiankvinna berättade om en hjort hon träffade på och som bara stod och stirrade på henne, som om den bad om hjälp. Hon såg att den var sjuk och gick och hämtade sitt gevär och sköt den. Hon skar upp hjorten och såg att den var fylld av cancertumörer. Hon utgick ifrån att det var betet som var giftigt.

  En rysk renskötare berättade om oljefyllda marker från läckande pipelines som saknar underhåll.  De vet inte längre vart de ska ta sina djur.

  I och med detta hotas dessa ursprungsbefolkningars hela existens p g a utvinningen av fossila bränslen. Och inte bara de – ALLA länder, världen över, hotas.  Vi måste påverka och kräva av våra politiker att de agerar i dessa svåra, kanske plågsamma beslut om en övergång till hållbara, rena alternativ.  

  Det är akut och vi måste alla höja rösten!

  Lena Endre


   

  Vad är det vi lämnar efter oss till kommande generationer? Och vad är det vi vill lämna efter oss?

  Att människor föds och att människor dör, det är en del av livets kretslopp. Men under den tid vi befinner oss här på jorden har vi alla en möjlighet att påverka hur framtiden kommer formas för generationer efter vår tid.

  I klimatstafetten Run for your life är det tusen personer som tillsammans, från hand till hand, tar den symboliska, samiska stenen från Kiruna i nordliga Arktis till Frankrikes huvudstad Paris. Tusen personer och mer därtill, fler än tusen personer som alla har varsin historia att berätta om varför just de springer för klimatet.

  Många längs vägen springer för sina barn. De springer för sina barn, barnbarn och barnbarnbarn. Generationer som kanske inte får uppleva samma, på många sätt vackra värld som vi kom till.

  Med klimatförändringar som blir mer och mer akuta kommer så många olika faktorer att påverkas. Jordklotets alla system är fantastiskt skickligt utformade för att hela maskineriet ska gå runt och balanseras.

  Med människans förmåga att förändra dessa system har jorden nu börjat skicka fakturor tillbaka. De system som länge har fungerat som livsnödvändiga faktorer för allt liv på jorden börjar nu slå tillbaka och förstärka de klimatförändringar människan skapat.

  Påverkas en del i den stora och komplexa väven av jordklotets system, påverkas även så många andra delar. Utsläpp i en del av världen skapar torka i en annan del, skövling på ett ställe påverkar luft- och vattenströmmar på andra sidan jordklotet. Vi har inte bara ansvar för jordklotet vi nu lever på, vi har även ansvaret för det jordklot kommande generationer ska leva på.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.