Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kinas köttstrategi en ekologisk katastrof

  Kina har slutligen gett upp målet att vara självförsörjande. Vete och soja ska importeras, så att landets mark och knappa naturresurser kan användas till en allt intensivare köttproduktion. 
  Redan idag är den industriella djuruppfödningen den största orsaken till land- och vattenföroreningar i Kina. Dessutom utarmas jordbruksmarken av majsen som odlas som foder åt köttdjuren. Ändå väljer landets politiker att följa den resursslukande amerikanska modellen för storskalig köttproduktion, trots att Kina bara har en femtedel av USA:s vattentillgångar. I jordbruksregionen Nordkinesiska slätten har grundvattennivån sjunkit med över 60 % på sex år grund av intensivt lantbruk.
  Organisationen Institute for Agricultural and Trade Policy (IATP) har granskat situationen i en nyutkommen rapport:
  ”Kinesiska politiker ser USA:s intensiva fläskköttsproduktion som lösningen på Kinas matsäkerhetskris. Men det är precis det industriella systemet som har resulterat i stora miljö- folkhälso- och djurskyddsproblem”, fastslår de.
  Rapporten varnar också för ökad antibiotikaresistens, då Kina redan idag använder hälften av all antibiotika som produceras i världen inom sin fläskindustri.
  Än så länge äter kineserna inte lika mycket kött som amerikanerna och européerna, men köttätandet ökar i rasande fart. På 50 år har den genomsnittliga kinesen gått från att äta 4 kg till 60 kg kött. Motsvarande siffra för Sverige är 85 kilo.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!