Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatförändringar ger inte flyktingstatus fastslår Nya Zeelands Högsta domstol

  Foto: Edvac

  Högsta domstolen i Nya Zeelands avslog nyligen en man och hans familjs överklagan om att få asyl i landet på grund av klimatförändringar i mannens hemland, ö-nationen Kiribati. 

  Ioane Teitiota har sedan 2011 kämpat i rätten för att få stanna i Nya Zeeland, dit han kom år 2007.

  Nya Zeelands premiärminster John Key har tidigare avslagit Teitiotas och hans familj vädjan om att stanna i landet och den Nya Zeeländska regeringen menar att familjen redan stannat längre än de haft rätt till, enligt Radio New Zeeland.

  Advokaten Rickard Small, på Pacific Legal i Wellington, menar att regeringen bör införa en kvot för Stillahavsbor som fördrivits från sina hem på grund av naturkatastrofer och klimatförändringar. Han menar att Teitiota bara är en av många som behöver Nya Zeelands hjälp.

  Någon särskild kvot för Stillahavsborna kommer emellertid inte på tal enligt Nya Zeelands migrationsminister Michael Woodhouse.

  Nya Zeelands Högsta domstol avslog Teitiotas och hans familjs överklagan med hänvisning till FN:s definition av flyktingar. Enligt FN:s flyktingkonvention är flyktingar människor som har flytt från sina länder på grund av välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, nationalitet, politisk uppfattning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp, och som inte kan eller vill återvända. 

  Teitiotas advokater menade, enligt Dagens Nyheter, att klimatförändringarna utgör en form av passiv förföljelse – med problematik såsom stigande havsnivåer och överbefolkning.

  Med tanke på att människorna som lever i fattigdom i u-länder drabbas hårdast av klimatförändringarna är Teitiotas advokaters linje utan tvekan rimlig. Flyktingbegreppet bör ses över och vidgas även för de som flyr en fattig vardag orsakad och/eller starkt påverkad av klimatförändringarna, inte minst med tanke på havshöjningen som väntas skölja bort hela nationer.

  Förhoppningsvis kan fallet öppna upp för en vidare debatt i frågan.

   

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.