Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Klimat- och miljöministern har genomgående hänvisat till klimathandlingsplanen när hon fått frågor om vad “effektiv klimatpolitik” faktiskt innebär – det vill säga när och hur utsläppen ska minska. I en DN-granskning får vi en fingervisning om ambitionsnivån: i ett utkast av planen har nästan alla utsläppsberäkningar strukits.

  “Det kommer i klimathandlingsplanen”. Ungefär så har klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) svarat på frågor om hur utsläppen ska minska. Och frågor av det slaget har haglat sedan regeringen presenterade en budget som ökar utsläppen

  Förväntningarna är alltså höga på den kommande klimathandlingsplanen, som ska vara klar innan årsskiftet. Nu rapporterar Dagens Nyheter att beräkningar som visar hur utsläppen minskar har plockats bort i ett utkast av planen. 

  Intern strid om uträkningarna

  Lagen säger att beräkningar för utsläppsminskningar, bör finnas med – men det är inte juridiskt bindande. Beslutet tycks dock väcka kritik från regeringens egna experter. 

  DN har tagit del av interna mejl på Regeringskansliet samt två olika utkast av klimathandlingsplanen. Man har också pratat med ett tiotal personer som varit involverade i arbetet med planen. 

  Bilden som framkommer är, enligt DN, tydlig: det pågår en intern strid om de utlovade uträkningarna.

  I ett tidigare utkast fanns detaljerade beräkningar av hur utsläppen påverkas av politiken som föreslås. I ett senare utkast, från mitten av november, har nästan alla dessa beräkningar försvunnit.

  ”De försöker mörka”

  Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari avböjer DN:s intervjuförfrågan, men tidningen får svar av statssekreteraren Daniel Westlén. Han menar att det inte stämmer att den mer ambitiösa konsekvensanalysen har försvunnit. 

  Westléns uttalande möter motstånd. I mejl som DN tagit del av skriver tjänstemän att det är ett politiskt beslut att inte följa klimatlagens rekommendationer. I interna kommentarer till utkastet skriver tjänstemännen att orsaken till de slopade beräkningarna är “att den direkta utsläppseffekten av de åtgärder man kan räkna hem är väldigt liten”. 

  En källa på Regeringskansliet säger följande till DN: 

  De försöker mörka att deras politik inte ger några tydliga utsläppsminskningar.

  I oktober presenterade nationalekonomen John Hassler en mängd förslag för klimatpolitiken, som resultat av den utredning han lett på uppdrag av regeringen. Hans förslag har fått både ris och ros. Kritiken har framför allt kretsat kring förslaget om att slopa det nuvarande 2030-målet för transportsektorn och kring bristen på beteendeförändringar. 

  Klimathandlingsplanen är just nu under förhandling och ska som sagt presenteras innan årsskiftet. Det återstår att se vilka av Hasslers förslag som inkluderas i regeringens plan – och vilken effekt den föreslagna politiken har på utsläppen. Om vi nu får veta.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.