Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimatkrisen dubbelt så dyr som Covid-19

  Foto: LucyKaef från Pixabay

  Covid-19 har orsakat stora svårigheter för såväl människors hälsa som världsekonomin. Nu visar emellertid en ny studie att klimatkrisen förväntas bli dubbelt så dyr – varje år – om inte växthusgasutsläppen hanteras, rapporterar The Guardian.

  Den nya studien som tagits fram av Oxfam och Swiss Re visar att G7-länderna, Storbritannien, USA, Japan, Kanada, Frankrike, Tyskland och Italien, kommer att förlora 8,5 procent av BNP per år om temperaturen stiger med 2,6 grader. En sådan ökning är ett sannolikt scenario utifrån den politik som just nu förs i världen.

  I studien jämför man hur mycket ekonomierna i G7-länderna i genomsnitt minskat i samband med Covid-19, vilket är 4,2 procent. Utifrån det konstaterar forskarna att de ekonomiska förlusterna från klimatkrisen i den rika delen av världen skulle vara ungefär lika stora som att drabbas av en Covid-19 liknande kris två gånger per år.

  Men det räcker inte där – många andra länder kommer drabbas ännu värre. Indiens ekonomi beräknas exempelvis att krympa med en fjärdedel vid en temperaturökning på 2,6 grader och Sydkoreas ekonomiska potential med nära tio procent.

  Jerome Haegeli, gruppchef för Swiss Re, säger till The Guardian att klimatförändringarna är det stora hotet mot ekonomisk välfärd:

  Klimatförändringar är den långsiktiga risken för den globala ekonomin, och att stanna där vi är är inte ett alternativ – vi behöver mer framsteg med G7. Det betyder inte bara skyldigheter att minska koldioxid utan också att hjälpa utvecklingsländer, det är mycket viktigt.

  Ledarna för G7-länderna och EU kommer att träffas i Cornwall på fredag ​​för att diskutera den globala ekonomin och då kommer både Covid-19 och klimatkrisen finnas bland de teman som ska diskuteras.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra