Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kolgruva stoppas i Australien

  Aldrig tidigare har en kolgruva stoppats i Australien med hänvisning till de växthussläpp som gruven förväntas generera. Nu har den stora kolexportören nekat sin första kolgruva.

  Den första gruvan som nekades ligger i sydöstra delen av Australien, nära staden Gloucester. Domaren i fallet, Brian Preston vid New South Wales Land and Environment court, säger till tidskriften Nature att gruvan och den kol som skulle upptas där, skulle öka mängden växthusgaser i atmosfären. Detta skulle inte gå ihop med de klimatmål som Australien säger sig sträva mot.

  Det spelar ingen roll att de koldioxidutsläpp som kommer generas av just detta projekt [gruvan] representerar en liten del av de totala utsläppen globalt… inte alla naturresurser måste exploateras, säger domaren Brian Preston.

  Domen stod ut i juridiska sammanhang då den både hänvisade till Parisavtalet och att åklagaren bad klimatforskare att vittna om klimathotet under rättegången.


  Supermiljöbloggen täcker frågan om fossilfri omställning. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.