Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kolkraft: 13 000 döda årligen och tusentals miljarder i omkostnader

  Att utsläpp av koldioxid, andra gaser och tungmetaller är skadligt för folkhälsan är sedan länge känt men exakt hur många som dör av kolkraftens utsläppstunga verksamhet har varit omdebatterat. American Lung Association har nu med en ny rapport försökt skapa klarhet i frågan.

  Enligt den helt nya rapporten handlar det om 13 000 människor som årligen dör på grund av partiklar utsläppta från kolkraftverk. Skadan är inte heller begränsad till områden nära kolkraftverken utan rapporten menar att människor runt om i hela USA avlider på grund av kolkraftverkens hälsovådliga verksamhet.

  ALA är inte de enda som på senare tid pekat på hur hälsovådlig kolkraftens verksamhet är. För ganska exakt en månad sedan släppte Harvard-professorn Paul Epstein en ny studie som räknat på indirekta kostnader av kolkraftens verksamhet. 500 miljarder dollar, eller 3 185 miljarder svenska kronor, beräknar Epstein att kolkraften indirekt kostar samhället och då menar han dessutom att han underskattat kostnaden. Ungefär hälften av de 500 miljarder dollarna är vårdkostnader.

  Idag finns det över 400 kolkraftverk i USA.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.