Korallrev i västra Indiska oceanen riskerar kollaps
Ny studie visar hur en majoritet av korallrevssystemen i västra Indiska oceanen kan kollapsa inom de närmsta 50 åren på grund av överfiske och ökande vattentemperaturer.
Korallreven i de västra delarna av Indiska oceanen täcker en yta på ungefär 12 000 kvadratkilometer och utgör cirka fem procent av all världens korallrev. De spelar en livsviktig roll för lokalinvånare då de bidrar med mat och inkomst, och turismnäringen i Östafrika förlitar sig på välfungerande rev då de drar till sig stora mängder turister årligen. Värdet på gods och tjänster från västra Indiska oceanens korallrev uppskattas vara hisnande 18 miljarder dollar.
Önationer drabbas värst
Därför är det oroande att reven visar allvarliga tecken på sammanbrott. Den globala nedgången av korallrev är allmänt känd, men tidigare studier har i de flesta fall använt sig av enbart korallrevstäckning som mätvärde. Detta kan vara otillräckligt då andra faktorer som påverkar revens välmående inte räknas in.
I den nya studien har forskarna även använt sig av andra metoder. De har undersökt korallsamhällen längs kusten från Kenya i norr till Sydafrika i syd och även bortomliggande önationer från Seychellerna ner till Madagaskar och Mauritius. Risken för ekosystemkollaps har mätts enligt IUCN:s rödlista för ekosystem och resultaten visar att samtliga av de undersökta områdena klassas som sårbara.
Värst drabbade är önationerna, där varmare vatten till följd av global uppvärmning räknas som det största hotet. Eftersom koraller är mycket känsliga för även små variationer i sin omgivning kan några graders skillnad i vattentemperatur leda till att algerna som lever i korallerna blir stressade och flyr. Detta kan leda till omfattande blekning där enbart det vita kalkskelettet står kvar.
Forskare: Behövs fler skyddade marina områden
Längs kusten var överfiske ett större problem. Korallsamhällen bebos av mängdvis med fiskarter som alla bidrar till revets överlevnad. När vissa arter försvinner rubbas balansen och revens förmåga att upprätthålla livsviktiga funktioner blir därför lidande.
Författarna bakom studien vill se större marina skyddade områden och stärkta regelverk kring fiske, med särskild fokus på ekologiskt värdefulla platser såsom uppväxt- och parningsområden. Investeringar i alternativa försörjningar och inkomstkällor för kustinvånare föreslås också för att minska fisketrycket.
Forskarna lyfter också vikten av att snabba på klimatarbetet, både med anpassning och internationella utsläppsminskningar. De afrikanska länder som drabbas hårdast av korallrevens försvinnande har inte bidragit nämnvärt till de utsläpp som orsakar kollapsen.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till