Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Kristdemokraterna vill att Sverige ska ha 100 procent förnybar energi

  Foto: Anders Hellberg

  Därmed har fem av riksdagens åtta partier siktet inställt på ett helt förnybart energisystem.

  Nyligen skrev Supermiljöbloggen att det i Sveriges riksdag finns en majoritet för 100 procent förnybart. Vänsterpartiet och Centerpartiet har slagit fast att målet för Sverige ska vara 100 procent förnybart till år 2040. Miljöpartiet och Socialdemokraterna har i regeringsställning ännu inte satt något årtal, men man har gjort klart att Sverige på sikt ska ha 100 procent förnybar energi.

  Efter att artikeln publicerades har det påpekats för Supermiljöbloggen att även Kristdemokraterna vill att Sverige ska ha ett energisystem som bygger på 100 procent förnybart. I en färsk riksdagsmotion om energifrågorna från partiets ledande representanter framgår nämligen:

  Kristdemokraterna vill se en mångfald av förnybar energi inom transportsektorn, industrin, uppvärmningen och elproduktionen. Vi strävar efter ett energisystem som innehåller såväl storskaliga som småskaliga element anpassade till lokala och industriella behov.

  För att kunna uppnå miljömålen om minskade koldioxidutsläpp och energieffektivisering vill vi se ökade investeringar av såväl offentligt som privat kapital i långsiktigt hållbara energislag som bland annat vindkraft, vattenkraft, bioenergi, solenergi och geoenergi. Sverige ska på sikt ha ett energisystem som bygger på 100 procent förnybar energi.

  Dock är det oklart när i tiden Kristdemokraterna ser att detta mål kan vara uppnått. I motionen framgår nämligen också att partiet anser att nya kärnkraftsreaktorer kan komma att behövas för att Sverige ska kunna behålla den elintensiva industrins konkurrenskraft utan att dagens elproduktion ersätts med fossilbaserad produktion.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra