(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Kritik från Skanska: Regeringen bromsar klimatsmart byggande

Foto: Swedisol, Värmeläckage

Att bostadsminister Stefan Attefall (KD) inte vill tillåta kommuner att ställa skärpta miljökrav på nya byggnader rimmar dåligt med regeringens långsiktiga målsättningar på klimatområdet, menar debattörer.
Pierre Olofsson, vd för Skanska Sverige och Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att enskilda kommuner måste tillåtas att gå före när det kommer till vilka miljökrav som ska få ställas på nya byggnader.
Olofsson och Knape förklarar i artikeln att nyckeln till att komma åt 40 procent av Sveriges totala energiförbrukning finns bland landets byggnader. Kan byggnadssektor få lägre energiförbrukning kan därmed mycket vinnas.

I statens byggregler finns krav om hur energieffektiva nya bostäder måste vara. Men kraven är låga – lägst i Norden. Därför har kommuner och flera byggföretag i många år själva satsat på att få fram bostadsområden som är betydligt mer energisnåla än vad staten kräver.

Men nu vill alltså regeringen sätta stopp för kommuner att gå före på det här sättet.

Bostadsminister Stefan Attefall vill förbjuda kommunerna att ställa miljökrav på nya byggnader. Ett lagförslag går till omröstning i riksdagen under våren. Vi anser att det vore mycket olyckligt om det lagförslaget röstades igenom.

Enligt Olofsson och Knape är avsikten med förbudet som regeringen vill införa att bostadsbyggandet ska öka. Men debattörerna menar tvärtom att det inte kommer bidra till ökat byggande, bland annat då kalkylerna som förslaget grundas på, som säger att energikraven gör bostadsbyggandet dyrare, inte stämmer.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.