(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Kritik mot regeringen: Björklund har missat att skolan är nyckeln till hållbar utveckling

Foto: Regeringskansliet

Regeringen, med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen, kritiseras för passivitet i en av de viktigaste framtidsfrågorna.
Klimat- och kemikaliefrågor, konsumtions- och resursfördelningsfrågor – dessa ämnen måste in i undervisningen på allvar. Det skriver tio debattörer inom miljö- och skolområdet i en artikel i Dagens samhälle. Bland annat Anna Linusson från Håll Sverige Rent och Martin Westin som är utbildningsexpert vid Uppsala universitet hör till undertecknarna. Man skriver:

Skolans roll i omställningen till ett hållbart samhälle går inte att överskatta. Hållbar utveckling innefattar alla våra ödesdigra framtidsfrågor, vilket är en enorm utmaning att hantera – kanske framförallt för den unga generationen. Sjunkande kunskaper i matematik och naturvetenskap är en mycket farlig utveckling med tanke på den värld som möter eleverna. Miljöförstöring, klimathot och sociala orättvisor är vår tids stora ödesfrågor, och utan relevanta kunskaper i centrala ämnen och förmåga att se sammanhang är dessa utmaningar mycket svåra att hantera.

Enligt debattartikeln har Sverige via olika nationella och internationella åtaganden förbundit sig att se till så att utbildningssystemet bättre måste främja hållbar utveckling. Men ändå, skriver debattörerna, gör regeringen ”i princip ingenting”.

Skolverket har i dag inget specifikt uppdrag att stödja förskolornas och skolornas arbete med hållbar utveckling trots tydliga mål i läroplanerna. Pedagogerna får inte det konkreta stöd som förekommer inom andra sakområden. Det saknas både politiskt ledarskap och resurser på den nationella nivån, trots tydliga nationella styrdokument och trots de internationella åtagandena.

Senare i dag kommer Jan Björklund delta i en interpellationsdebatt i riksdagen om just denna fråga. Socialdemokraternas Hillevi Larsson har frågat Björklund vad han tänker vidta för åtgärder för att de mål om lärande för hållbar utveckling som finns ska kunna uppnås.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.