Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Liberalerna backar ur energiöverenskommelsen

  Alliansens linje spricker när Björklunds parti hoppar av de viktiga energisamtalen. 

  De historiska samtalen om Sveriges energiframtid är nu inne på övertid, skriver DI. Förhoppningen var att en blocköverskridande överenskommelse mellan regeringen och Alliansen skulle presenteras i slutet av maj. Utgångsläget för energisamtalen är att man utgår från Alliansens energiuppgörelse från 2009, som ska ligga till grund för en mer långsiktig överenskommelse.

  Men nu meddelar Liberalerna att man lämnat förhandlingarna, efter att de övriga allianspartierna förra veckan la ett bud som Liberalerna inte ville ställa sig bakom. Orsaken sägs vara att Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill se fortsatta subventioner till förnybara energislag. Liberalerna menar att det kommer leda till att fler kärnkraftsreaktorer måste stängas.

  Alla andra partier diskuterar olika typer av subventioner och det är inte den vägen vi vill gå, säger partiledare Jan Björklund till DI.

  Kritiken lät inte vänta på sig. Energiminister Ibrahim Baylan kommenterar till Ny Teknik:

  Jag beklagar att Liberalerna valde att lämna förhandlingarna. Svensk energiförsörjning är för viktig för att ta kortsiktiga politiska poänger. Nu är det viktigt att övriga borgerliga partier är med och tar ansvar för att hitta en blocköverskridande energiöverenskommelse som håller över tid.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.