Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Lise Nordin (MP): “Första gången Sverige får en solstrategi”

  Foto: Anders Hellberg

  Regeringen vill öka användning av solel i Sverige. Nu ska en strategi tas fram. 

  Det är viktigt att identifiera nya sätt att främja användningen av solel i Sverige. Det menar regeringen som nu ger Energimyndigheten i uppdrag att ta fram ett förslag till strategi för ökad användning av solel.

  Lise Nordin, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, föreslog häromåret att det borde sättas en målsättning om att en halv miljon människor i Sverige ska göra sin egen el inom fem år. Hon välkomnar beskedet från regeringen och säger i en kommentar till Supermiljöbloggen:

  – Efter vårens diskussion om långsiktiga skatteregler för solenergi är det utmärkt att regeringen nu tar ett helhetsgrepp för att skapa möjligheter för solenergin att växa. Det är första gången Sverige får en solstrategi. Jag är stolt.

  I går på Supermiljöbloggens debattsida framfördes att det finns ett behov av bättre statistik kring solenergi. Detta verkar regeringen hålla med om, och Energimyndigheten ges därför även i uppdrag att ta fram ett förslag till hur en heltäckande statistik ska kunna tas fram, dels för installation av solceller och dels för tillförsel av el från solceller.

  Energiminister Ibrahim Baylan (S) säger i ett pressmeddelande med anledning av beslutet:

  – På sikt ska Sverige ha 100 procent förnybar energi. I arbetet för att nå denna målsättning måste vi ta vara på alla möjligheter och det är därför vi behöver en strategi för hur vi ska främja användningen av solceller. Vi behöver även fundera över vilken roll solel kan spela i det framtida energisystemet, tillsammans med andra energislag och energitekniker.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra