← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Lista: julgodis och pepparkakor utan palmolja

Foto: Pexels

Trots att palmolja är dåligt för både klimat och biologisk mångfald dyker det upp i var och varannan sötsak. Särskilt illa är det när det kommer till choklad. SMB listar julgodiset utan palmolja – och pekar ut sorterna du bör undvika.

Godis utan palmolja

  • Ren mjölkchoklad från Lindt, Marabou och Fazer  
  • Chokladaskar från Valrhona
  • Marabous Noblesse
  • After Eight
  • Skumtomtar från Cloetta
  • Marabous Non-stop
  • Toblerone
  • Gott & blandat
  • Mörk choklad från Coop
  • Chokladtomtar från Friedel
  • Anthon Bergs marsipanbröd
  • Fazers chokladkaka med hasselnötter
  • Kolasnören och jordgubbssnören från Malaco
  • Polkagrisar och kolor från Grenna polkagriskokeri
  • Mindre lokala aktörer använder sällan palmolja i godis och choklad. Kolla din närmaste gårdsbutik!
  • …Och så rekommenderar vi så klart att göra eget julgodis (så länge fettet är palmoljefritt)!

Pepparkakor utan palmolja

  • Göteborgskex
  • Gille
  • Coop
  • Eldorado
  • Nyåkers stora hjärtan
  • …Och så klart de egenbakade kakorna (så länge fettet är palmoljefritt)!

Godis med palmolja

  • Aladdinask och Paradisask
  • Anthon Berg
  • Lindt och Lindor
  • Merci
  • Toffifee
  • Flera av Marabous chokladkakor (särskild varning för mjuka fyllningar)
  • Ferrero Rocher
  • Dumle
  • Många av ischokladsorterna
  • Wienernougat
  • Kinderägg
  • Kexchoklad
  • Nutella
  • Snickers
  • Mars
  • Twix
  • Kitkat
  • Riesen
  • Werter’s Original
  • Center
  • Daim
  • Polly
  • Marianne
  • Twistpåse
  • Kinapuffar

Pepparkakor med palmolja

  • Annas pepparkakor
  • Nyåkers små hjärtan
  • Ica

Godis att se upp med (kolla innehållsförteckningen!)

  • Fyllda chokladbitar
  • Nötcrème
  • Choklad med kex
  • Chokladaskar
  • Lösgodis, till exempel chokladpraliner, geléråttor och fruktfiskar

Palmolja är dessutom vanligt i många glassorter. Här kan du läsa Råd & Rön:s sammanställning av glassarna med palmolja.  

Varför är det så dåligt med palmolja?

Palmoljeproduktionen skövlar regnskog i Indonesien och Malaysia, och då försvinner både växterna och djurlivet därifrån. Skövlingen resulterar dessutom i stora utsläpp av växthusgaser.

Företagen skyller ofta ifrån sig med att palmoljan de använder är certifierad. Förra året rapporterade Sveriges Natur om att även den certifierade palmoljan leder till skogsskövling. En del miljöorganisationer underkänner därför certifieringarna.

– Den övergripande frågan är att vi hugger ned för mycket regnskog och planterar palmoljeträd istället. RSPO-certifieringen är förstås bättre än inget alls, men vi tycker inte att den i sin nuvarande form garanterar mot skogsskövling, säger Naturskyddsförningens generalsekreterare Karin Lexén till Råd och Rön.

KRAV-märkt palmolja är dock okej att köpa, även om det idag finns relativt få produkter på marknaden som innehåller ekologiskt odlad palmolja.

Förutom att palmoljan används i margarin, kakor, friterade produkter och choklad kan det också finnas i smink, tvål, tvättmedel, ljus och mycket annat. Restprodukter efter utvinning av palmkärnolja från oljepalmsodlingarna i Sydostasien används också och exporteras till Sverige för att bli djurfoder och biodrivmedel.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra