Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lööf: "Klimatsmarta lösningar gynnar tillväxten"

  Almedalsveckans tredje dag tillhörde Centerpartiet. Partiet kallas ofta Alliansens gröna stråk och även om klimatfrågorna bara fick en kortare stund av talet, så var det en klar förbättring mot föregångarna.
  Annie Lööfs tal under tisdagskvällen lockade en nyfiken publik som ville höra partiledarens fyrtio minuter långa tal. Medan de andra partiledarna hann med ett ämne var, prata barndomsminnen och klanka ner på sina motståndare hann Lööf med att prata om både jobb, och utanförskap, klimat och främlingsfientlighet.
  Kritik mot regeringens nuvarande miljöpolitik genomsyrade talets del om klimatet, men hon lyckades med konststycket att lyfta sitt eget partis fördelar istället för enbart motståndarnas brister.
  Centerpartiets partiledare inleder sitt klimatprat om att Donald Trumps beslut att bryta klimatavtalet från Paris kräver ytterligare krafttag från resten av världen, inte minst Sverige som behöver vara en ledande kraft för ett globalt, hållbart samhälle.

  Vi vet vad vi måste göra, patienten har riktigt hög, farlig feber, men den går att bota. Vi måste få ner utsläppen av koldioxid. Trots detta så ökade utsläppen i Sverige under 2016 enligt SCB, de ökade. För de som är intresserade av resultat så kan jag nämna att när Centerpartiet hade ansvar för miljöpolitiken så minskade utsläppen, de minskade.

  Att Centerpartiet tar åt sig all ära för att utsläppen enligt Lööf minskade under Alliansens tid vid makten är kanske inte helt rätt och riktigt. Det är nog många aspekter i samhället som spelade in vad gäller den frågan, men hon har en stark och tydlig poäng i att någonting måste göras, och det måste göras nu.

  Vi måste göra mer för att utsläppen i Sverige ska minska så att även vi kan uppfylla vår del av klimatavtalet från Paris. Vi ska satsa på mer förnybar energi, genomföra en grön skatteväxling, vi ska satsa på järnvägar, och på en kraftfull bonus om man köper en ny miljöbil. Vi behöver ställa krav på att blanda in förnybart biobränsle i tanken på alla flygplan som lyfter från svenska flygplatser, så att även flyget bär sina klimatkostnader. Så att bränslet kan bytas ut från fossilt till förnybart, för ett grönare flyg, för ett bättre klimat.

  Om Centerpartiets förslag på åtgärder och förbättringar är rätt väg att gå återstår att se, men bara att hon lyfter frågan i sitt tal visar på att de faktiskt ser klimatfrågan som en viktig del av framtidens politik.
  Hör hela Annie Lööfs tal här. 
  Hör intervjun med SR:s Cecilila Strömberg där det också pratas klimatpolitik.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.